Παρασκευή, 29 Μαρ.
22oC Αθήνα

111,3 εκατομμύρια μπόνους θα δώσει η…. Goldman Sachs!

Κι όμως φαίνεται πως η κρίση δεν πτοεί μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ που φέτος θα μοιράσει τρελά μπόνους και μάλιστα και όσα δεν είχε δώσει τα προηγούμενα χρόνια.

Περίπου 111,3 εκατ. δολ. σε μπόνους με τη μορφή μετοχών θα μοιραστούν τον επόμενο μήνα, ο διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs Group, Lloyd C. Blankfein και τα κορυφαία στελέχη του.
 
Πρόκειται για αμοιβές που εγκρίθηκαν το 2007 και το 2009 όπως μεταδίδει το Bloomberg.
 
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Blankfein αναμένεται να λάβει περίπου 24,3 εκατ. δολ. τον Ιανουάριο με βάση τη χθεσινή τιμή της μετοχής. Ο πρόεδρος του χρηματοπιστωτικού κολοσσού Gary D. Cohn θα λάβει περίπου 24 εκατ. δολ.
 
Οι πληρωμές, ένα μικρό μέρος από τα 67,9 εκατ. δολ. σε μπόνους που αποδόθηκαν στον Blankfein το 2007 και τα 66,9 εκατ. δολ. στον Cohn, αντανακλούν την υποχώρηση της αξίας της μετοχής κατά 24% από τα επίπεδα εκείνης της περιόδου.
 
Σημειώνεται ότι το 2008 η Goldman Sachs αναγκάστηκε να δεχτεί 10 δισ. δολ. από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, ενώ στο ζενίθ της κρίσης δανείζονταν έως 35,4 δισ. δολ. την ημέρα από τα έκτακτα προγράμματα της Federal Reserve.
 
Σύμφωνα μάλιστα με το Bloomberg την καλύτερη διετία τους στην επενδυτική τραπεζική και το trading θα κλείσουν στο τέλος της χρονιάς οι 5 μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ.
 
Το διεθνές πρακτορείο εκτιμά, μάλιστα, σε δημοσίευμα του ότι τα φετινά έσοδα των «5 μεγάλων της Wall Street» (Goldman Sachs, JP Morgan, Bank of America, Citigroup και Morgan Stanley) θα είναι πιθανότατα τα δεύτερα μεγαλύτερα στην ιστορία τους. Οπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζει, ακόμη και αν το τρέχον τρίμηνο είναι το ίδιο με το προηγούμενο, τα έσοδα των 5 τραπεζών θα ξεπεράσουν τα αντίστοιχα κάθε άλλου έτους, εκτός του 2009.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, στους πρώτους 9 μήνες του 2010 οι 5 τράπεζες είχαν συνολικά έσοδα από συμβουλευτικές υπηρεσίες, παροχή υπηρεσιών αναδόχου και το trading μετοχών και ομολόγων 93,7 δισ. δολάρια, 10% χαμηλότερα από το αντίστοιχο διάστημα του 2009, όταν είχαν εμφανίσει έσοδα-ρεκόρ 127,8 δισ. δολαρίων.
 
Η επιστροφή των 5 μεγάλων της Wall Street στις «business as usual» είναι φυσικά αποτέλεσμα της τεράστιας ενίσχυσης που έλαβαν από τον αμερικανικό κρατικό κορβανά. Απέσπασαν συνολικά 135 δισ. δολάρια από το πρόγραμμα σταθεροποίησης του χρηματοπιστωτικού τομέα (TARP) της αμερικανικής κυβέρνησης, ενώ πολλαπλάσια ήταν τα ποσά που δανείστηκαν με πολύ χαμηλό επιτόκιο από τα έκτακτα προγράμματα πιστωτικής διευκόλυνσης που η Fed έθεσε σε εφαρμογή μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, τον Σεπτέμβριο του 2008. Οι αμφιλεγόμενες αγορές κρατικών ομολόγων (ποσοτική χαλάρωση) από τη Fed τροφοδότησαν στη συνέχεια ακόμη περισσότερο τη ρευστότητά τους και φυσικά τις δουλειές τους στις αγορές.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε