Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

115 καρδινάλιοι εκλέγουν την Τρίτη τον νέο Πάπα

115 καρδινάλιοι εκλέγουν την Τρίτη τον νέο Πάπα

Το κογκλάβιο των καρδιναλίων οι οποίοι θα εκλέξουν τον νέο πάπα στη θέση του παραιτηθέντος Βενέδικτου ΙΣΤ’ θα συγκληθεί την ερχόμενη Τρίτη, 12η Μαρτίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Βατικανό.

Οι 115 καρδινάλιοι που εκλέξουν τον νέο Πάπα βρίσκονται στην Ρώμη και βρίσκεται σε εξέλιξη η λεγόμενη «φάση γνωριμίας» των υψηλόβαθμων καθολικών κληρικών, με συζητήσεις και συναντήσεις εντός κι εκτός του παπικού κρατιδίου.

Οι καθημερινές δηλώσεις στους δημοσιογράφους έχουν πάντως σταματήσει. Μεταξύ άλλων, έντεκα Αμερικανοί καρδινάλιοι αποφάσισαν να διακόψουν τις καθημερινές συνεντεύξεις Τύπου που έδιναν.

Ιταλοί παρατηρητές υπογραμμίζουν ότι πρόκειται για μια ομάδα που ζητά να μάθει λεπτομερώς πώς μπορεί να βελτιωθεί η διακυβέρνηση της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και επισημαίνει την ανάγκη να αποφευχθούν στο μέλλον νέα κρούσματα παιδεραστίας στην ιεραρχία.

Τέτοια σκάνδαλα κλόνισαν μεγάλο μέρος των αμερικανών καθολικών πιστών, και μείωση των δωρεών τους προς τις επισκοπές και άρα προς το Βατικανό.

Οι ευρωπαίοι καρδινάλιοι και εκλέκτορες είναι συνολικά 61. Από αυτούς, οι 28 είναι Ιταλοί. Οι 19 προέρχονται από την Λατινική Αμερική, 14 από τη Βόρεια Αφρική, 11 από την Αφρική και 10 Ασιάτες.

Οι προετοιμασίες, στο εσωτερικό της Κάπελα Σιστίνα, όπου θα συνεδριάσει το «κονκλάβιο» που θα εκλέξει τον νέο ποντίφικα συνεχίζονται. Προστίθεται επένδυση στα τζάμια ώστε να καταστούν αδιαφανή και τοποθετούνται ειδικοί αισθητήρες που θα ανιχνεύουν την λειτουργία ηλεκτρονικών συσκευών. Στους καρδινάλιους θα απαγορεύεται να φέρουν μαζί τους κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, μαγνητόφωνα και ότι άλλο παρεμφερές.

Κατά την διάρκεια του κογκλάβιου δεν επιτρέπεται να διαρρεύσει καμία πληροφορία σχετικά με την πορεία της εκλογικής διαδικασίας.

Ο καρδινάλιος Άντζελο Σοντάνο είναι αυτός ο οποίος συγκαλεί επισήμως το σώμα των εκλεκτόρων για την έναρξη των ψηφοφοριών. Στο εσωτερικό της Καπέλα Σιστίνα την τήρηση του κανονισμού θα εγγυηθεί ο καρδινάλιος Τζοβάνι Μπατίστα Ρε, αφού ο Σοντάνο, που είναι πάνω από 80 ετών, δεν μπορεί να πάρει μέρος στην εκλογή του νέου πάπα.

Για να εκλεγεί ο επόμενος προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θα πρέπει να συγκεντρώσει τουλάχιστον 77 ψήφους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η πρώτη ημέρα χωρίς τον Πάπα – Ποιες είναι οι εξελίξεις στο Βατικανό

Τι είναι το κογκλάβιο και όλα όσα δεν ξέρετε για αυτό

Πώς να γίνετε Πάπας! (VIDEO)

Αυτά είναι τα ρούχα του νέου Πάπα! (ΦΩΤΟ)

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε