Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

12,7% αυξάνει τις αμυντικές δαπάνες η Κίνα

REUTERS
REUTERS
65,6 δισεκατομμύρια ευρώ θα φτάσει ο προϋπολογισμός για την άμυνα της Κίνας το 2011. Και όπως ανακοίνωσαν είναι… λίγα τα λεφτά σε σχέση με άλλες χώρες!
Ο προϋπολογισμός για την άμυνα της Κίνας αυξήθηκε κατά 12,7% το 2011, σε 601,1 δισεκατομμύρια γουάν (65,6 δισεκατομμύρια ευρώ), ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση, ενώ εκσυγχρονισμός με γρήγορους ρυθμούς του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού απειλεί με νέα κούρσα εξοπλισμών στην Ασία.
 
Τα στοιχεία αυτά ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του κοινοβουλίου Λι Ζαοσίνγκ, παραμονή της έναρξης της συνεδρίασης ολομέλειας του κοινοβουλίου.
 
“Η Κίνα πάντοτε φρόντιζε να διατηρεί υπό έλεγχο το ύψος των δαπανών της για την άμυνα”, δήλωσε ο Λι κάνοντας λόγο για “σχετικά χαμηλές αμυντικές δαπάνες” συγκριτικά με άλλες χώρες.
 
Ο Λι, που κατά το παρελθόν είχε διατελέσει υπουργός Εξωτερικών, πρόσθεσε ότι οι δαπάνες για την άμυνα το 2011 αντιπροσωπεύουν το 6% του εθνικού προϋπολογισμού. “Αυτό δεν αποτελεί απειλή για καμιά χώρα”, τόνισε.
 
Η αύξηση των αμυντικών δαπανών σε διψήφιο αριθμό αποφασίζεται ύστερα από μια περιορισμένη αύξηση πέρυσι για τις ένοπλες δυνάμεις που ανερχόταν στο +7,5%.
 
“Η επιστροφή (της αύξησης) σε διψήφιο αριθμό του προϋπολογισμού του κινεζικού στρατού αντανακλά την αυξανόμενη ισχύ του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού”, σχολίασε ο Ουίλι Λαμ, του Κινεζικού Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ.
 
“Αυτό σημαίνει ότι οι Κινέζοι θέλουν να διασφαλίσουν τις θέσεις τους στην εξωτερική πολιτική και στην ασφάλεια, κυρίως απέναντι σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, ακόμη και η Ταϊβάν”, τόνισε.
 
Εξοπλίζοντας τις ένοπλες δυνάμεις της με όλο και πιο εξελιγμένο τεχνολογικά στρατιωτικό υλικό, η Κίνα απειλεί την ηγεμονία των ΗΠΑ στον Ειρηνικό και προκαλεί ανησυχία στους γείτονές της, εκτιμούν οι ειδικοί.
 
Ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός, ο μεγαλύτερος στον κόσμο, πραγματοποιεί τα στρατιωτικά του προγράμματα με άκρα μυστικότητα, τα οποία τροφοδοτεί με έναν αμυντικό προϋπολογισμό ο οποίος ενισχύεται από ένα ρυθμό ανάπτυξης 10% της κινεζικής οικονομίας.
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε