Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

12 εκτελέσεις στο Ιράν

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)

Οι αρχές του Ιράν εκτέλεσαν 12 ανθρώπους που είχαν καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών για λαθρεμπόριο ναρκωτικών και άλλα κακουργήματα, μετέδωσε το ημιεπίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Mehr.

Επτά άνθρωποι είχαν κατηγορηθεί για λαθρεμπόριο ναρκωτικών και πέντε για απαγωγή, βιασμό, φόνο και ένοπλη ληστεία.

Οι καταδικασθέντες για λαθρεμπόριο ναρκωτικών εκτελέστηκαν νωρίς χθες στην κεντρική επαρχία Φαρς μέσα στο κτιριακό συγκρότημα μιας φυλακής, ενώ οι άλλοι πέντε απαγχονίστηκαν σε δημόσια θέα “προς παραδειγματισμό επίδοξων κακοποιών”, ανέφερε το πρακτορείο.

Το δημοσίευμα έδωσε μόνο τα αρχικά ορισμένων από τους εκτελεσθέντες.

Το Ιράν επικρίνεται συχνά από οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εκτελέσεων κρατουμένων παγκοσμίως.

Μόνο για αδικήματα που σχετίζονται με διακίνηση ναρκωτικών, οι αρχές στο Ιράν εκτέλεσαν 488 ανθρώπους το 2011, ανέφερε η Διεθνής Αμνηστία τον περασμένο μήνα. Το Ιράν αρνείται ότι παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, υποστηρίζοντας ότι η συγκεκριμένη μέθοδος απόδοσης δικαιοσύνης “μειώνει” την εγκληματικότητα.

Το Ιράν αποτελεί διαμετακομιστική οδό-κλειδί για τα ναρκωτικά από το γειτονικό Αφγανιστάν, όπου παράγεται το 90% του οπίου που διακινείται παγκοσμίως. Τα τελευταία χρόνια το Ιράν δέχθηκε διεθνή βοήθεια από αρκετές χώρες της ΕΕ και από τον ΟΗΕ για να αναχαιτιστεί η διακίνηση ναρκωτικών διαμέσου της επικράτειάς του.

Ο φόνος, η μοιχεία, ο βιασμός, η ένοπλη ληστεία, η διακίνηση ναρκωτικών και η αποστασία –η αποκήρυξη του Ισλάμ– είναι κακουργήματα που επισύρουν την ποινή του θανάτου στο Ιράν, όπου εφαρμόζεται η σαρία –ο κορανικός νόμος– μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε