Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

12 νεκροί από την έκρηξη στο μετρό του Μινσκ – Τους τίναξαν με 7 κιλά ΤΝΤ

Περισσότεροι από 100 οι τραυματίες. Για απόπειρα αποσταθεροποίησης έκανε λόγο ο πρόεδρος της χώρας.

Η επίθεση που έβαψε στο αίμα το μετρό του Μινσκ προκλήθηκε από εκρηκτικό μηχανισμό 5 ως 7 κιλών ΤΝΤ.
Ο μηχανισμός ήταν κρυμμένος σε παγκάκι στην αποβάθρα απέναντι από το δεύτερο βαγόνι του συρμού στον σταθμό Οκτιάμπρσκαγια, περίπου εκατό μέτρα από την προεδρία.

Η έκρηξη της βόμβας που περιείχε μεταλλικές μπίλιες διαμέτρου ενός εκατοστού δημιούργησε έναν κρατήρα με διάμετρο περίπου 80 εκατοστών. Περίπου 300 άνθρωποι βρίσκονται κοντά στο σημείο την στιγμή της έκρηξης, στις έξι το απόγευμα, τοπική ώρα.
Ένα τρένο που έφτανε εκείνη την στιγμή στην αποβάθρα έλαβε οδηγίες να μην σταματήσει στο σταθμό.

Οι αρχές θεωρούν πως πίσω από την επίθεση βρίσκεται «ξένος δάκτυλος» και ήδη έχουν προχωρήσει στη σύλληψη πολλών υπόπτων, ο αριθμός των οποίων, πάντως, δεν διευκρινίζεται. Ο Αντρέι Σβεντ της γενικής εισαγγελίας είπε ότι συγκεντρώνονται και αξιολογούνται στοιχεία για τα πρόσωπα αυτά και θα δοθούν στην δημοσιότητα κάποια εξ αυτών αργότερα.

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, δήλωσε ότι η έκρηξη που σημειώθηκε στο σταθμό του μετρό Οκτάμπρσκαγια και είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 12 άνθρωποι ήταν μία απόπειρα αποσταθεροποίησης της χώρας.

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο πήγε στον τόπο της έκρηξης. ΦΩΤΟ REUTERS
Ο Λουκασένκο συνέδεσε την επίθεση με εκείνη που σημειώθηκε τον Ιούλιο του 2008, όταν αυτοσχέδιος μηχανισμός εξερράγη σε υπαίθρια συναυλία, την οποία παρακολουθούσε και ο ίδιος ο πρόεδρος τραυματίζοντας 50 ανθρώπους. Οι δράστες της επίθεσης δεν εντοπίστηκαν ποτέ. “Αυτοί είναι ίσως κρίκοι της ίδιας αλυσίδας”, σχολίασε ο Λουκασένκο.
 
“Πρέπει να μάθουμε ποιός βγήκε κερδισμένος υπονομεύοντας την ειρήνη και τη σταθερότητα στη χώρα, ποιος βρίσκεται πίσω από αυτό”, πρόσθεσε ο ίδιος αναφερόμενος στη χθεσινή επίθεση.
 
Μέλος της αντιπολίτευσης εξέφρασε φόβους ότι ο Λουκασένκο θα χρησιμοποιήσει την έκρηξη ως αφορμή για να εξοντώσει τους πολιτικούς του αντιπάλους.
 
“Ανεξάρτητα από το ποιός οργάνωσε και διέταξε την επίθεση, η κυβέρνηση θα μπει στον πειρασμό να την χρησιμοποιήσει ως δικαιολογία για να σφίξει τον κλοιό…Φοβάμαι ότι θα την χρησιμοποιήσει”, δήλωσε ο Ανατόλι Λεμπέντκο, ηγέτης του Ενωμένου Κόμματος Πολιτών.

 

 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε