Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

13χρονη πέθανε πέντε μέρες μετά τον γάμο της!

Από την διαδήλωση που έγινε στις 23 Μαρτίου για να μην γίνει ο γάμος της 13χρονης. ΦΩΤΟ REUTERS
Από την διαδήλωση που έγινε στις 23 Μαρτίου για να μην γίνει ο γάμος της 13χρονης. ΦΩΤΟ REUTERS
Ένα 13χρονο κορίτσι πέθανε από κολπική αιμορραγία πέντε μέρες μετά τον γάμο της….

 

Εκείνη μόλις 13 χρονών ο άνδρας της 30. Την υποχρέωσαν να τον παντρευτεί και πέντε μέρες μετά τον γάμο πέθανε από κολπική αιμορραγία. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα στην Υεμένη μια οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σαναά.
 
Ο θάνατος του κοριτσιού σημειώνεται τη στιγμή που ένας νέος νόμος, ο οποίος ορίζει τα 17 χρόνια ως κατώτερη ηλικία γάμου για ένα κορίτσι, αποτελεί θέμα αντιπαράθεσης στην Υεμένη, με τις γυναικείες οργανώσεις να τον υποστηρίζουν και τους ισλαμιστές και τους συντηρητικούς να είναι αντίθετοι.
 
Σε ανακοίνωσή της, η μη κυβερνητική οργάνωση Αλ-Σακάεκ, τονίζει ότι βάσει του ιατροδικαστικού πορίσματος, η μικρή Ελάμ Μάχντι αλ-Ασι, από την επαρχία Χάτζα, βορειοδυτικά της Σαναά, πέθανε στις 2 Απριλίου εξαιτίας “κολπικής αιμορραγίας”
 
Ο γάμος της 13χρονης με τον 30χρονο έγινε στις 29 Μαρτίου στο πλαίσιο του “γάμου με ανταλλαγή” που ισχύει στην Υεμένη βάσει του οποίου οικογένειες ανταλλάσσουν νεαρά κορίτσια για γάμο. Δηλαδή, η αδελφή του γαμπρού δίδεται από την οικογένειά της για να παντρευτεί έναν άνδρα από την οικογένεια της νύφης.
 
Σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση, “το κοριτσάκι ήταν θύμα αυτών που παίζουν με τη ζωή των παιδιών στην Υεμένη”.
 
Ο γάμος μικρών κοριτσιών είναι σύνηθες φαινόμενο στην Υεμένη. Ο νόμος που ορίζει την κατώτερη ηλικία για γάμο στα 17 χρόνια για τα κορίτσια και στα 18 για τα αγόρια ψηφίστηκε πέρυσι. Όμως βουλευτές πολλών πολιτικών κομμάτων ζήτησαν από τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου την επανεξέτασή του, γεγονός που εμποδίζει την εφαρμογή του.
 
Τον Σεπτέμβριο, ένα κοριτσάκι 12 ετών πέθανε ενώ έφερνε στον κόσμο το πρώτο του παιδί. Ήταν μια από τις πολλές “νύφες του θανάτου”, που εξαναγκάζονται να παντρευτούν πριν καν μπουν στην ήβη.
 
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε