Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

14.000 κάτοικοι εγκατέλειψαν τη χώρα τους λόγω βίας

Είναι όλοι τους κάτοικοι της Ακτής Ελεφαντοστού κι έχουν καταφύγει στη γειτονική Λιβερία λόγω της βίας, σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

Περίπου 14.000 κάτοικοι της Ακτής Ελεφαντοστού εγκατέλειψαν τη χώρα τους για να μεταβούν στη γειτονική Λιβερία, ώστε να γλιτώσουν από τη μετεκλογική βία στη χώρα τους, και ορισμένοι από αυτούς εμποδίστηκαν να διασχίσουν τα σύνορα από ένοπλες ομάδες, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR) “κατέγραψε τη φυγή συνολικά 14.000 κατοίκων της Ακτής Ελεφαντοστού προς τη Λιβερία λόγω της έλλειψης σταθερότητας μετά τις εκλογές στη χώρα τους εδώ και ένα μήνα”, διευκρινίζεται σε ανακοίνωση της υπηρεσίας αυτής του ΟΗΕ.

Η HCR έλαβε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ορισμένα στοιχεία των “Νέων Δυνάμεων” (FN), οι οποίες υποστηρίζουν τον εκλεγμένο πρόεδρο Αλασάν Ουατάρα, εμποδίζουν τους πρόσφυγες να διασχίσουν ελεύθερα τα σύνορα και να εισέλθουν στη Λιβερία.

“Αυτό αναγκάζει τους πρόσφυγες από τα χωριά της περιοχής Ντανάν να κάνουν παράκαμψη σχεδόν 80 χιλιομέτρων προς το νότο προκειμένου να εισέλθουν στη Λιβερία”, διευκρινίζει η HCR, η οποία απευθύνει έκκληση για την “προστασία των αμάχων”.

“Οι πρόσφυγες περπατάνε πολλές ώρες ακόμη και ολόκληρες ημέρες προτού διασχίσουν με μαούνες τα πολλά ποτάμια κατά μήκος των συνόρων” με τη Λιβερία, σημειώνει η HCR, η οποία γνωστοποιεί επίσης “πολλούς θανάτους” ανθρώπων που προσεβλήθησαν από ελονοσία ή διάρροια μεταξύ των νεοαφιχθέντων στη Λιβερία.

Σύμφωνα με την υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ, “μερικές οικογένειες είπαν ότι περπατούσαν για τρεις ή τέσσερις ημέρες σε απομονωμένες τοποθεσίες με πολύ λίγη τροφή”.

“Οι πρόσφυγες έχουν αρχίσει να φτάνουν από τις 29 Νοεμβρίου και εξακολουθούν να έρχονται”, δήλωσε εξάλλου εκπρόσωπος της HCR.

Παράλληλα υπουργός του Μπενίν ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος της χώρας του, όπως και ο ομόλογός του της Σιέρα Λεόνε και του Πράσινου Ακρωτηρίου αναμένονται την Τρίτη στο Αμπιτζάν για να ζητήσουν εξ ονόματος της Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS) από τον απερχόμενο πρόεδρο Λοράν Γκμπάγκμπο να εγκαταλείψει την εξουσία στην Ακτή Ελεφαντοστού.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε