Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

15 Νομπελίστες ασκούν πιέσεις για την απελευθέρωση του Λιου Σιαομπό

ΦΩΤΟ REUTERS

Έκκληση στους ηγέτες των κρατών της G20 να ασκήσουν πιέσεις στην Κίνα για την απελευθέρωση του Λιου Σιαομπό απηύθυναν 15 κάτοχοι του Νόμπελ Ειρήνης.

Ανάμεσα στους 15 που ασκούν πιέσεις για την απελευθέρωση του Νομπελίστα Ειρήνης είναι ο αρχιεπίσκοπος της Νότιας Αφρικής,Ντέσμοντ Τούτου, ο Δαλάι Λάμα, ο πρώην πρόεδρος της Πολωνίας Λεχ Βαλέσα και των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ.

Η έκκλησή τους έγινε ενόψει της συνάντησης που θα έχουν οι ηγέτες της G20 με τον Κινέζο πρόεδρο Χου Ζιντάο κατά τη διάρκεια της επόμενης Συνόδου Κορυφής της G20, στα μέσα Νοεμβρίου στη Σεούλ.

«Σας ενθαρρύνουμε έντονα να επιμείνετε προσωπικά στον Κινέζο πρόεδρο Χου Ζιντάο για να απελευθερώσει τον Δρ. Λιου, κάτι που δεν θα είναι μόνο ευπρόσδεκτο αλλά και αναγκαίο», γράφουν στην επιστολή, που δόθηκε στη δημοσιότητα από την αμερικανική οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Freedom Now.

Οι ηγέτες των πλουσιότερων χωρών του κόσμου και των αναδυόμενων οικονομιών, των οποίων μέρος αποτελεί η Κίνα, πρέπει να θέσουν ένα τέρμα στον κατ’ οίκον περιορισμό της συζύγου του, Λιού Σια, στην οποία οι αρχές έχουν «αρνηθεί ουσιαστικά κάθε δυνατότητα να επικοινωνεί με τον έξω κόσμο», αφότου ο σύζυγός της τιμήθηκε με το Νόμπελ στις 8 Οκτωβρίου, γράφουν σε άλλο σημείο της επιστολής.

Ο Λιού Σιαομπό, που κρατείται στη βόρειο-ανατολική Κίνα, είναι ο πρώτος Κινέζος πολίτης στον οποίο απονέμεται το Νόμπελ Ειρήνης, μια βράβευση που έχει ενοχλήσει σφόδρα το Πεκίνο. Ο 54χρονος διανοούμενος εκτίει ποινή 11ετούς κάθειρξης επειδή ήταν ένας από τους τους συντάκτες της “Χάρτας 08”, ένα κείμενο που ζητούσε μια δημοκρατική Κίνα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε