Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

15 οι νεκροί στην Πολωνία

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες στην Πολωνία, χιλιάδες οι άστεγοι, κίνδυνος να καταρρεύσουν φράγματα.

Η υπερχείλιση των ποταμών Βίστουλα και Όντερ από τις καταρρακτώδεις βροχές που πλήττουν τη χώρα τα τελευταία 24ωρα έχει κοστίσει τη ζωή σε 15 ανθρώπους, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που έδωσαν στη δημοσιότητα οι αρχές. Εκατοντάδες χιλιάδες εκτάρια πλημμύρισαν από την υπερχείλιση των ποταμών. Ανάλογη υπερχείλιση των δυο ποταμών είχε ξαναγίνει το 1884.

Ο Πολωνός υπουργός Εσωτερικών Γέρζι Μίλερ παραδέχθηκε πως η κατάσταση στον Βίστουλα, το μεγαλύτερο ποταμό της Πολωνίας, είναι πιο σοβαρή από το αναμενόμενο, εξαιτίας κυρίως του μήκους του μεγάλου κύματος που σχηματίστηκε έπειτα από τις πρόσφατες καταρρακτώδεις βροχές στα νότια.

Το πέρασμα της πλημμύρας στον Βιστούλα κρατάει περίπου έξι ημέρες, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο να καταρρεύσουν τα φράγματα που έχουν εμποτισθεί με νερό.Τα φράγματα έσπασαν ήδη κυρίως κοντά στο Σαντομίερτζ (νοτιοανατολικά) και το Πλοσκ (κέντρο), προκαλώντας πλημμύρες σε πολλές πόλεις και χωριά.

Στη Βαρσοβία, μία σημαντική λεωφόρος που εκτείνεται κατά μήκος του Βιστούλα έκλεισε, καθώς παρατηρήθηκαν κατολισθήσεις. Περίπου 200 σχολικά συγκροτήματα παρέμειναν κλειστά στις παραποτάμιες συνοικίες της πρωτεύουσας.

Σε ολόκληρη τη χώρα χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους, ενώ η Γερμανία, η Γαλλία, η Ουκρανία, η Λιθουανία, η Λετονία, η Εσθονία και η Δημοκρατία της Τσεχίας έχουν ήδη στείλει ομάδες διάσωσης.

Με την προώθηση των πλημμυρών προς τα βόρεια, η κατάσταση αρχίζει να σταθεροποιείται στο νότο επιτρέποντας να ξεκινήσουν άμεσα τα έργα αποστράγγισης και η αποτίμηση των ζημιών. Οι οποίες αναμένεται να ξεπεράσουν τα 2 εκατομμύρια ευρώ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε