Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

150.000 άνθρωποι παραβρέθηκαν στην κηδεία του Κατσίνσκι

150.000 άνθρωποι παραβρέθηκαν στην κηδεία του Κατσίνσκι

Δεκάδες χιλιάδες Πολωνοί συνέρευσαν την Κυριακή στην Κρακοβία, για την ταφή του προέδρου Λεχ Κατσίνσκι και της συζύγου του.

Ο κόσμος αποχαιρέτησε το προεδρικό ζεύγος που σκοτώθηκε την περασμένη εβδομάδα σε αεροπορικό δυστύχημα.

Τα δύο σφραγισμένα φέρετρα, το ένα δίπλα στο άλλο, κοντά στην Αγία Τράπεζα, ήταν τυλιγμένα με την πολωνική σημαία. Το μοναχοπαίδι τους, η Μάρτα, και ο δίδυμος αδελφός του προέδρου, Γιαροσλάβ Κατσίνσκι κάθονταν στην πρώτη σειρά. Μέσα στη Βασιλική, όπου τελέστηκε η νεκρώσιμος ακολουθία, βρίσκονταν άλλοι συγγενείς, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ και οι ομόλογοί του της Ουκρανίας, της Τσεχίας, της Ουγγαρίας, της Σλοβακίας, της Ρουμανίας και της Γεωργίας, ο εκτελών χρέη προέδρου της Πολωνίας Μπρονισλάβ Κομορόφσκι και ο πρωθυπουργός της χώρας Ντόναλντ Τασκ καθώς και περίπου 700 άλλοι άνθρωποι.  

Ωστόσο, από την κηδεία έλειψαν ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζι, καθώς λόγω της στάχτης από το ισλανδικό ηφαίστειο δεν μπόρεσαν να μεταβούν στη χώρα.

Περίπου 30.000 άνθρωποι, κάποιοι εκ των οποίων έρχονταν από το εξωτερικό, στέκονταν έξω από την εκκλησία και παρακολούθησαν τη νεκρώσιμο ακολουθία από γιγαντοοθόνες.

Είκοσι ένας κανονιοβολισμοί έπεσαν προς τιμήν του προεδρικού ζεύγους, μετά την τοποθέτηση των σορών τους σε μια σαρκοφάγο μέσα σε μια κρύπτη κοντά στον τάφο του Γιόζεφ Πιλσούντσκι, πατέρα της πολωνικής ανεξαρτησίας του 1918.

Νωρίτερα  τα φέρετρα με τις σορούς του προεδρικού ζεύγους μαζί με εκείνα των υψηλόβαθμων πολιτικών και στρατιωτικών αξιωματούχων και των μελών του πληρώματος του αεροσκάφους οδηγήθηκαν με αυτοκινητοπομπή στη Βασιλική της Κρακοβίας. Εκατοντάδες άνθρωποι ακολούθησαν την πομπή κουνώντας πολωνικές σημαίες και ραίνοντάς τη με λουλούδια.

Ο αμερικανός πρόεδρος έστειλε μήνυμα που διαβάστηκε στην τελετή και στο οποίο αναφέρει ότι “ο ίδιος και η σύζυγός του Μισέλ θα έχουν το λαό της Πολωνίας στην καρδιά και στη σκέψη τους”. Ο ρώσος πρόεδρος Μεντβέντεφ ωστόσο – στη χώρα του οποίου συνέβη το τραγικό δυστύχημα – αψήφησε τη σκόνη και βρέθηκε στην Πολωνία από το πρωί της Κυριακής. 

Ρεπορτάζ του Russia Today

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε