Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

150.000 οι νεκροί από το σεισμό στην Αϊτή

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS
Τις 150.000 έφτασαν ήδη οι νεκροί από τον ισχυρό σεισμό της 12ης Ιανουαρίου στην Αϊτή.

 

Οι υγειονομικές αρχές της χώρας ανακοίνωσαν σήμερα τον αριθμό όσων έχασαν τη ζωή τους από τα 7,2 Ρίχτερ. Εξέφρασαν ακόμη, φόβους ότι 200 χιλιάδες άλλοι πολίτες εξακολουθούν να είναι εγκλωβισμένοι στα ερείπια της ισοπεδωμένης πρωτεύουσας Πορτ-Ο-Πρενς και σε άλλες μεγάλες πόλεις.
 
Η υπουργός Επικοινωνίας Μαρί-Λορέν Τζοσελίν Λασάγκ δήλωσε ότι ενημερώθηκε από τις αρμόδιες αρχές πως τα θύματα έφτασαν ήδη τις 150 χιλιάδες.
Σε ερώτηση πόσοι βρίσκονται ακόμα κάτω από τα ερείπια, η υπουργός ανέφερε: “Δεν γνωρίζουμε ακριβώς τον αριθμό αλλά ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι πρέπει να είναι περίπου 200 χιλιάδες”.
 
Χθες οι αρχές είχαν ανακοινώσει πως οι νεκροί έφτασαν τουλάχιστον τις 112 χιλιάδες.
 
Ένας ακόμα μετασεισμός σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής προς Δευτέρα μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, 20 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας Πορτ-Ο-Πρενς, μετέδωσε το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS).
 
Ο κίνδυνος για ισχυρούς μετασεισμούς στην Αϊτή τις επόμενες 30 ημέρες είναι αυξημένος, εκτιμά το USGS, αποκλείοντας όμως να φτάσουν τους 7 βαθμούς. Αντίθετα υπολογίζει πως οι πιθανότητες να σημειωθούν σεισμοί της τάξης των 5 βαθμών φτάνουν το 90% την συγκεκριμένη περίοδο.
 
Το ρήγμα που προκάλεσε το σεισμό της 12ης Ιανουαρίου στην Αϊτή αποτελεί τμήμα της ιδιαίτερα σεισμογενούς ζώνης ανάμεσα στις τεκτονικές πλάκες της Βόρειας Αμερικής και της Καραϊβικής.
 
Οι Γάλλοι διασώστες που είχαν εντοπίσει χθες ίχνη ζωής στα ερείπια κτιρίου στο Πορτ-ο-Πρενς και αναζητούσαν κάποιον επιζώντα του καταστροφικού σεισμού, σταμάτησαν τις προσπάθειες.
“Σταματήσαμε, το ραντάρ δεν εντόπιζε τίποτε, βρήκαμε ένα πτώμα, ίσως να ήταν αυτός ο άνθρωπος που πριν τόσες ώρες έδινε σημάδια ζωής”, δήλωσε ένας από τους διασώστες ο Σαμουέλ Μπερνές.”Οι ειδικοί ίσως να ξανάρθουν αύριο”, πρόσθεσε.
 
Τα συνεργεία διάσωσης άρχισαν να σκάβουν νωρίς το απόγευμα στο συγκεκριμένο κτίριο στη συνοικία Ντελμάς στο κέντρο της αϊτινής πρωτεύουσας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε