Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

150.000 πιστοί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου για την πρώτη προσευχή του πάπα – ΦΩΤΟ

150.000 πιστοί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου για την πρώτη προσευχή του πάπα – ΦΩΤΟ

Ο πάπας Φραγκίσκος, νέος προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας που αριθμεί 1,2 δισεκατομμύρια πιστούς, τέλεσε σήμερα την πρώτη του λειτουργία ως ποντίφικας και εκφώνησε την παραδοσιακή Κυριακάτικη προσευχή.

Στη μία το μεσημέρι ο πάπας Φραγκίσκος, εμφανίστηκε για πρώτη φορά στον εξώστη της προσωπικής του κατοικίας, στον 3ο όροφο του Αποστολικού Μεγάρου, που βλέπει στην πλατεία του Αγίου Πέτρου ενώπιον του συγκεντρωμένου πλήθους.

Περίπου 150.000 άνθρωποι, πολλοί κρατώντας πανό και σημαίες, συγκεντρώθηκαν από το πρωί, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Βατικανού, πατέρα Φεντερίκο Λομπάρντι.

“Μην ξεχνάτε αυτό: ο Κύριος ποτέ δεν κουράζεται να συγχωρεί, εμείς είμαστε εκείνοι που κουραζόμαστε να ζητούμε συγχώρεση”, είπε στους πιστούς ο πάπας.

“Αγαπητοί μου φίλοι, σας ευχαριστώ από την καρδιά μου και σας ζητώ να συνεχίσετε να προσεύχεστε για μένα. Πάπας Φραγκίσκος”, έγραψε αργότερα στα ιταλικά στο Twitter.

Όπως και σε άλλες περιπτώσεις από την Τετάρτη που εξελέγη, ο πάπας Φραγκίσκος δεν τήρησε το πρωτόκολλο και μίλησε απλοϊκά λέγοντας στους πιστούς: “Σας εύχομαι καλή Κυριακή κι ένα καλό γεύμα”.

Πριν από την προσευχή της Κυριακής, ο πάπας τέλεσε το πρωί λειτουργία στο μικρό παρεκκλήσι της Αγίας Άννας, στο Βατικανό. “Έλεος είναι το πιο ισχυρό μήνυμα του Κυρίου”, είπε ο ποντίφικας.

Μετά την λειτουργία, ο πάπας στάθηκε έξω από την εκκλησία και χαιρέτισε τους πιστούς που παρακολούθησαν την λειτουργία.

Το συγκεντρωμένο πλήθος φώναζε: “Φραγκίσκο, Φραγκίσκο” και “Να ζήσει ο πάπας”. Σπάζοντας και πάλι το πρωτόκολλο, ο πάπας πήγε και τους χαιρέτισε.

Ο ποντίφικας πρόκειται να ενθρονιστεί την Τρίτη στην διάρκεια τελετής στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, στην οποία θα παραστούν πολλοί πολιτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες καθώς και εκατοντάδες χιλιάδες πιστοί.

Στην λίστα των επισήμων που πρόκειται να συμμετάσχουν είναι, μεταξύ άλλων, η γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ, ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, η πρόεδρος της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ και ο πατριάρχης της Αρμενικής Καθολικής Εκκλησίας, Νερσές Μπεντρός XIX.

Όπως μετέδωσε το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA, ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε, ο οποίος δεν είναι δεκτός από τις χώρες της ΕΕ εξαιτίας των παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διέπραξε το καθεστώς του, θα παραστεί στην ενθρόνιση του νέου πάπα.

Τη Δευτέρα, ο πάπας Φραγκίσκος θα δεχτεί την πρόεδρο της Αργεντινής με την οποία συγκρούστηκαν επανειλημμένως όταν εκείνος ήταν αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Άιρες, κυρίως για τη νομιμοποίηση του γάμου των ομοφυλοφίλων.
 

Διαβάστε

Από το μικρό παρεκκλήσι της Αγίας Άννης ξεκίνησε την καθιερωμένη τελετή της προσευχής του Αγγέλου

Αρνείται το Βατικανό την “σιωπή” του πάπα στη χούντα του Βιντέλα

Πάπας προς συμπατριώτες του: Μην έρθετε στην ενθρόνιση, δώστε τα χρήματα στους φτωχούς

Ο πάπας δεν ήθελε να γίνει πάπας

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε