Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

150 παιδιά από ένα… πατέρα!

150 παιδιά από ένα… πατέρα!
Πως θα σας φαινόταν αν είχατε 150 αδέλφια; Σίγουρα δεν είναι καλό ειδικά αν δεν είχατε ιδέα που μπορεί να βρίσκονται αυτά σας τα “αδέλφια”…

Πριν από επτά χρόνια, η Σίνθια Ντέιλι και ο σύντροφός της κατέφυγαν σε δωρητή σπέρματος. Ήλπιζαν πως μια μέρα ο γιος τους θα μπορούσε να γνωρίσει μερικά από τα ετεροθαλή αδέλφια του και να σχηματίσει ένα είδος σύγχρονης διευρυμένης οικογένειας, έτσι η Σίνθια αναζήτησε μέσω του Ιντερνετ άλλα παιδιά που είχαν γεννηθεί από τον ίδιο δωρητή.
 
Και διαπίστωσε πως, στη διάρκεια των ετών, ο αριθμός των παιδιών αυτών δεν έπαψε να αυξάνεται.
Σήμερα υπάρχουν 150 παιδιά, που όλα έχουν συλληφθεί με το σπέρμα του ίδιου δότη. Και συνεχίζουν να αυξάνονται.
 
Καθώς ολοένα και περισσότερες γυναίκες επιλέγουν να αποκτήσουν παιδί χωρίς σύντροφο και μεγαλώνει ο αριθμός των παιδιών που γεννιούνται με τεχνητή γονιμοποίηση, αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους υπερμεγέθεις ομάδες ετεροθαλών αδελφών. Η ομάδα του παιδιού της Σίνθιας Ντέιλι είναι από τις μεγαλύτερες, αλλά πολλές άλλες, οι οποίες περιλαμβάνουν 50 ή περισσότερα αδέλφια, εμφανίζονται επίσης σε ιστότοπους και σε ομάδες συζήτησης.
 
Με ανάλογο ρυθμό αυξάνονται όμως και οι ανησυχίες μεταξύ γονιών, δωρητών και ιατρικών εμπειρογνωμόνων για τις εν δυνάμει αρνητικές συνέπειες που μπορεί να έχει το γεγονός ότι τόσο πολλά παιδιά προέρχονται από τον ίδιο δωρητή. Γονίδια σπάνιων ασθενειών μπορεί να διαδοθούν έτσι ευρύτερα, ενώ μερικοί ειδικοί επισημαίνουν πως αυξάνεται η πιθανότητα τυχαίας αιμομιξίας μεταξύ ετεροθαλών αδελφών.
 
Οι επικριτές επισημαίνουν πως οι κλινικές γονιμότητας και οι τράπεζες σπέρματος αποκομίζουν τεράστια κέρδη επιτρέποντας να συλλαμβάνονται υπερβολικά πολλά παιδιά με το σπέρμα δημοφιλών δωρητών και πως πρέπει να δίνονται στις οικογένειες περισσότερες πληροφορίες για την υγεία των δωρητών, καθώς και για την υγεία των παιδιών που συλλαμβάνονται με το σπέρμα τους. Ζητούν επίσης να τεθούν νόμιμα όρια για τον αριθμό των παιδιών που συλλαμβάνονται χρησιμοποιώντας το σπέρμα του ίδιου δωρητή, καθώς και να επανεξεταστεί η ανωνυμία που καλύπτει πολλούς δωρητές.
 
Ενώ σε άλλες χώρες, όπως η Βρετανία, η Γαλλία και η Σουηδία, καθορίζεται διά νόμου ο αριθμός των παιδιών που μπορούν να έρθουν στον κόσμο με το σπέρμα του ίδιου δωρητή, στις ΗΠΑ δεν υπάρχουν όρια, παρά μόνο οι κατευθυντήριες γραμμές που δημοσιεύονται από την Αμερικανική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής. Αυτή η επαγγελματική οργάνωση συνιστά, σε πληθυσμό 800.000, να περιορίζονται οι γονιμοποιήσεις στα 25 μωρά ανά δωρητή. Ουδείς γνωρίζει με σιγουριά πόσα παιδιά γεννιούνται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ χάρη στο σπέρμα δωρητών. Μερικοί υποστηρίζουν πως μπορεί να είναι από 30.000 ώς 60.000, ίσως και περισσότερα.
 
 
Οι μητέρες παιδιών δωρητών καλούνται να αναφέρουν σε εθελοντική βάση στην τράπεζα σπέρματος τη γέννηση ενός παιδιού, όμως το κάνει μόνο το 20%-40%, λέει η Γουέντι Κρέιμερ, ιδρύτρια του Donor Sibling Registry, ενός είδους μητρώου των παιδιών που γεννιούνται με το σπέρμα δωρητών. Πολλές οικογένειες έχουν στραφεί μέχρι σήμερα στον ιστότοπο donorsiblingregistry.com για να βρουν πληροφορίες για τα ετεροθαλή αδέλφια κάποιου παιδιού. Και πολλοί μένουν εμβρόντητοι όταν ανακαλύπτουν πόσα ετεροθαλή αδέλφια έχει το παιδί τους.
 
 
 

Πηγή: “Τα Νέα”

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε