Πέμπτη, 25 Απρ.
23oC Αθήνα

15ετη παραμονή των στρατευμάτων ζήτησε ο πρόεδρος του Αφγανιστάν

Στη μέση από δεξιά ο Βρετανός πρωθυπουργός
Στη μέση από δεξιά ο Βρετανός πρωθυπουργός, και δίπλα του ο Αφγανός πρόεδρος, ενώ πίσω του βρίσκεται η Χίλαρι Κλίντον. ΦΩΤΟ REUTERS

Την Πέμπτη ξεκίνησε στο Λονδίνο το Συνέδριο για το Αφγανιστάν, στο οποίο συμμετέχουν δεκάδες χώρες.

Ο Αφγανός πρόεδρος, Χαμίντ Καρζάι είπε την Πέμπτη ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας στο Αφγανιστάν θα χρειαστούν ακόμη 15 χρόνια την βοήθεια των Δυτικών πριν μπορέσουν να διατηρήσουν μόνες τους την ασφάλεια στην χώρα.

“Αναφορικά με την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό των υπηρσείων ασφαλείας του Αφγανιστάν 5 με 10 χρόνια θα είναι αρκετά” είπε ο Χαμίντ Καρζάι πριν από την έναρξη του συνεδρίου για το Αφγανιστάν στο Λονδίνο.

Αντίθετα ο Βρετανός πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν υπογράμμισε στην ομιλία του ότι υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την μεταβίβαση του ελέγχου της ασφάλειας από τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ στις υπηρεσίες του Αφγανιστάν σε λιγότερο από ένα χρόνο.

Να σημειωθεί ότι οι απώλειες Βρετανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν, ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες, έχουν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από την κοινή γνώμη της χώρας που είναι υπέρ της αποχώρησης από την χώρα.

Στην ατζέντα του συνεδρίου βρίσκονται μεταξύ άλλων η ενίσχυση των συμμαχικών στρατευμώτων στο Αφγανιστάν και το μέτωπο με τους Ταλιμπάν, καθώς οι δυνάμεις των Δυτικών από το 2001 δεν έχουν καταφέρει να ελέγξουν τα σύνορα Αφγανιστάν-Πακιστάν.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε