Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

18 οι νεκροί στην Τουρκία – Μάχες μεταξύ στρατιωτών και Κούρδων ανταρτών

18 οι νεκροί στην Τουρκία – Μάχες μεταξύ στρατιωτών και Κούρδων ανταρτών

Δεκαοκτώ άνθρωποι -οκτώ Τούρκοι στρατιώτες και δέκα Κούρδοι μαχητές- σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις που ξέσπασαν σε τρία στρατιωτικά φυλάκια της νοτιοανατολικής Τουρκίας, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι και πηγές ασφαλείας.

Πρόκειται για το πιο πολύνεκρο επεισόδιο των τελευταίων μηνών. Οκτώ Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και 16 τραυματίστηκαν σε ταυτόχρονες επιθέσεις από ένοπλα μέλη του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) με στόχο τα στρατιωτικά φυλάκια, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Σε συγκρούσεις που ακολούθησαν, τουρκικά στρατεύματα σκότωσαν δέκα ενόπλους του PKK, σύμφωνα με το γραφείο του κυβερνήτη στην επαρχία Χακάρι όπου σημειώθηκαν οι μάχες, κοντά στα ορεινά σύνορα με το Ιράκ.

Οι αντάρτες φέρονται ότι διέσχισαν τα σύνορα από το βόρειο Ιράκ για να πραγματοποιήσουν τις επιθέσεις και στη συνέχεια επέστρεψαν, είπαν οι ίδιες πηγές.

Οι αντάρτες ξεκίνησαν τις συντονισμένες επιθέσεις με εκτοξευτήρες ρουκετών και τουφέκια περίπου στις 5 π.μ. (τοπική ώρα) με στόχο τα στρατιωτικά φυλάκια, σύμφωνα με τις πηγές.

Πολλές χιλιάδες αντάρτες του PKK θεωρείται ότι βρίσκονται σε κρησφύγετα στα βουνά του βόρειου Ιράκ, απ’ όπου εξαπολύουν τακτικά επιθέσεις κυρίως στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Το PKK, το οποίο έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την ΕΕ, ξεκίνησε την ένοπλη δράση του το 1984.

Οι επιθέσεις σημειώνονται σε μια περίοδο όπου επιχειρούνται νέες προσπάθειες στην Τουρκία για τον τερματισμό της διαμάχης με την κουρδική μειονότητα, που μαίνεται στην περιοχή επί τρεις δεκαετίες.

Την ώρα που, όπως σημειώνει το Ρόιτερς, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκει να δοθεί τέλος στην διαμάχη, ο ηγέτης του τουρκικού αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος δήλωσε αυτό τον μήνα ότι προτίθεται να συνεργαστεί με το κυβερνών κόμμα ΑΚ για την επίλυση του κουρδικού ζητήματος.

Ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Νετζέτ Οζέλ έσπευσε στην περιοχή μαζί με διοικητές των χερσαίων δυνάμεων και κλιμάκιο της χωροφυλακής, μετέδωσαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Διαβάστε

Σοκ στην Τουρκία μεγάλη επίθεση του PKK- 8 νεκροί στρατιώτες και 16 τραυματίες στη Ν.Α.Τουρκία

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε