Τρίτη, 16 Απρ.
23oC Αθήνα

19 νεκροί σε Χομς και Χάρρα – Οι άνδρες του Άσαντ ποδοπατούν διαδηλωτές

REUTERS
Εισβολή αρμάτων μάχης στις πόλεις Χομς και Χάρρα, 19 νεκροί κατά τη χθεσινή ημέρα αιματηρής καταστολής της αντικαθεστωτικής εξέγερσης. Βίντεο και φωτογραφίες με στρατιώτες να ποδοπατούν διαδηλωτές
Συριακά άρματα μάχης έβαλαν εναντίον κατοικημένων περιοχών στις πόλεις Χάρρα και Χομς χθες, ενώ 19 άνθρωποι σκοτώθηκαν συνολικά στη Συρία κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων καταστολής του δημοκρατικού κινήματος που εκδηλώθηκε εδώ και επτά εβδομάδες και εξελίχθηκε σε αντικαθεστωτική εξέγερση.
 
Η χθεσινή ήταν η αιματηρότερη ημέρα από την έναρξη του κινήματος, εκτός από τις ημέρες της Παρασκευής, οπότε οι συγκεντρώσεις για τη μεγάλη προσευχή χρησιμεύουν ως σημεία εκκίνησης μαζικών διαδηλώσεων.
 
Επίκεντρο των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας και της καταστολής είναι η πόλη Ντεράα, όπου οι κινητοποιήσεις άρχισαν στις 18 Μαρτίου.
 
Οι δυνάμεις ασφαλείας τρομοκρατούν τα αστικά κέντρα, δήλωσε ο Ναζάτι Ταγιάρα, ακτιβιστής από την πόλη Χομς, όπου τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη χθεσινή ημέρα από τα πυρά των αρμάτων μάχης και των μεμονωμένων ελεύθερων σκοπευτών, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Εθνικής Οργάνωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Συρία Αμαρ Κουράμπι, ενώ 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πόλη Χάρρα, όπου επίσης εισέβαλαν άρματα μάχης του συριακού στρατού.
 
Στον πόλη Χαλέπα, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία , οι δυνάμεις ασφαλείας διέλυσαν φοιτητική διαδήλωση στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου της πόλης, ενώ η μυστική αστυνομία απέκλεισε τον δρόμο που οδηγεί από το κέντρο της πόλης προς το πανεπιστήμιο.
Δεκάδες αντικαθεστωτικοί ακτιβιστές συνελήφθησαν χθες στις πόλεις Χομς και Μπανιάς. Χιλιάδες έχουν συλληφθεί και κακοποιηθεί τους δύο τελευταίους μήνες από τις δυνάμεις ασφαλείας.
 
Η Δύση καταδίκασε την άγρια καταστολή που εφαρμόζει το συριακό καθεστώς, επέβαλε κυρώσεις κατά της Δαμασκού, δεν έχει όμως ζητήσει την αποχώρηση του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ από την ηγεσία.
 
 
Χθες δόθηκαν και στη δημοσιότητα φωτογραφίες και βίντεο από άνδρες του Αλ Άσαντ να ποδοπατούν τους διαδηλωτές. (Δείτε την σχετική είδηση)
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε