Ειδήσεις ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ ΑΘΗΝΑ· ΟΑΕΔ Bροχή 14 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

19 χρόνια φυλακή για έναν blogger

19 χρόνια φυλακή για έναν blogger
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 28.09.2010 | 22:06
Πρώτη δημοσίευση: 28.09.2010 | 22:06

Ο ιρανο-καναδός Χοσέιν Ντεραχσάν, γνωστός με το παρατσούκλι «Blogfather», που πιστώνεται τη διάδοση του blogging στο Ιράν, κατηγορείται για κατασκοπία υπέρ του Ισραήλ.

Κρατείται στις φυλακές του Ιράν από το 2008. «Μας εξέπληξε το ότι ο Ντεραχσάν, καταδικάστηκε σε περισσότερα από 19 χρόνια στη φυλακή για συνεργασία με εχθρικές χώρες, προπαγάνδα και προσβολή θρησκευτικών προσωπικοτήτων», δήλωσαν στο Reuters ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν.

Σύμφωνα πάντως με ιρανικά ΜΜΕ, η ποινή που επιβλήθηκε στον Ντεραχσάν δεν είναι οριστική και θα μπορούσε να ασκήσει έφεση.

Ο Ντεραχσάν ήταν δημοσιογράφος στην Τεχεράνη πριν μετακομίσει στο Τορόντο το 2000. Έγινε γνωστός με την έκδοση οδηγιών για το πως να χρησιμοποιείται το λογισμικό για το blogging για να ανοίγονται blogs στην γλώσσα Farsi, πυροδοτώντας έκρηξη του blogging στην ιρανική γλώσσα.

Επέκρινε την κυβέρνηση της Τεχεράνης στο παρελθόν, ενώ επισκέφθηκε το Ισραήλ το 2006. Το Ιράν δεν αναγνωρίζει το Ισραήλ και στους Ιρανούς έχει απαγορευτεί να ταξιδεύουν εκεί.

Ιστοσελίδες της αντιπολίτευσης ανέφεραν επίσης σήμερα ότι ο εξέχων δημοσιογράφος Ισα Σαχαρκιζ καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκιση για «εξύβριση του Ανώτατου Ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και προπαγάνδα κατά του Ισλαμικού συστήματος». Η ποινή, πάντως, είναι εφέσιμη.


   Διαδώστε αυτό το άρθρο