Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

20% αυξήθηκαν οι πωλήσεις… θωρακισμένων αυτοκινήτων!

Τζιπ μετατρέπονται σε οχήματα "μάχης"....ΦΩΤΟ REUTERS
Πολύ καλά πήγαν οι πωλήσεις θωρακισμένων αυτοκινήτων και αλεξίσφαιρων το 2010. Όχι στην Ελλάδα αλλά στο…Μεξικό.
Και ο λόγος; Φυσικά τα ναρκωτικά!

Οι πωλήσεις θωρακισμένων αυτοκινήτων αυξήθηκαν κατά τουλάχιστον 20% στο Μεξικό το 2010, που αποδείχθηκε η αιματηρότερη χρονιά του λεγόμενου “πολέμου των ναρκωτικών” στη χώρα–που έχει στοιχίσει τη ζωή περίπου 33.000 ανθρώπων από το 2006, κατά στοιχεία της ένωσης κατασκευαστών θωρακισμένων οχημάτων στη χώρα.
 
Ο Φερνάνδο Ετσεβέρι, ιδιοκτήτης μιας εταιρίας που τοποθετεί αλεξίσφαιρα τζάμια και ειδικές μεταλλικές ενισχύσεις σε αυτοκίνητα–από πολυτελή μοντέλα μέχρι ταπεινά οικογενειακά σεντάν–δηλώνει ότι μέχρι πριν από δύο χρόνια, τα θωρακισμένα οχήματα “ήταν μόνο για τους πλούσιους επιχειρηματίες και τις ισχυρές οικογένειες” του Μεξικού, αλλά “σήμερα το φάσμα των πελατών μας έχει μεγεθυνθεί, αφού οι απλοί άνθρωποι πλέον διατρέχουν επίσης κινδύνους” από τους εκτελεστές των καρτέλ.
 
Καθώς τα πιο εξελιγμένα τέτοια οχήματα μπορεί να κοστίζουν έως και 120.000 δολάρια ΗΠΑ, ένα μέρος της μεσαίας τάξης στο Μεξικό επιλέγει πιο οικονομικές λύσεις, όπως αλεξίσφαιρα ρούχα. Μια εταιρία που προσφέρει τέτοια είδη στο Ομοσπονδιακό Διαμέρισμα επίσης είδε τις πωλήσεις της να αυξάνονται σημαντικά.

Ένα από τα μαγαζιά που πουλάνε αλεξίσφαιρα...ρούχα. ΦΩΤΟ REUTERS

“Πελάτες μας είναι μικροί επιχειρηματίες και επαγγελματίες που νοιώθουν πως διατρέχουν κίνδυνο αλλά δεν έχουν φρουρούς ή θωρακισμένα αυτοκίνητα”, δήλωσε εκπρόσωπός της. Ένα ελαφρύ αλεξίσφαιρο γιλέκο στοιχίζει 300 δολάρια, ενώ ένα δερμάτινο σακάκι που μπορεί να σταματήσει σφαίρες από πιστόλια 4.000 δολάρια.

 
Το 2010 σημειώθηκαν περίπου 15.000 φόνοι που αποδόθηκαν στο οργανωμένο έγκλημα στη χώρα κι οι επικρίσεις εναντίον της πολιτικής του συντηρητικού προέδρου Φελίπε Καλδερόν, ο οποίος έχει αναθέσει την πάταξη των καρτέλ στο στρατό, συνεχίζουν να εντείνονται.
 
Η τάση “είναι αυτή της επιδείνωσης, και όχι της καλυτέρευσης” του κύματος της εγκληματικότητας, κατά τον Εδγκάρδο Μπουσκάλια, σύμβουλο του ΟΗΕ, που εκτίμησε ότι “το λαθρεμπόριο όπλων, το λαθρεμπόριο ανθρώπων, οι εκβιασμοί”, οι δολοφονίες, και κυρίως το λαθρεμπόριο ναρκωτικών με προορισμό τις ΗΠΑ, όπου σημειώνεται η μεγαλύτερη κατανάλωση κοκαΐνης παγκοσμίως, “θα συνεχίσουν να αυξάνονται”, κάνοντας λόγο περί “αφγανοποίησης” σε περίπου “972 θύλακες” στη χώρα της κεντρικής Αμερικής.
 
Ο Ραούλ Πλασένσια, επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η οποία έχει καταθέσει εκατοντάδες αγωγές κατά του στρατού, δηλώνει ότι δεν μπορεί “ο στρατός να κάνει την δουλειά της αστυνομίας”.
 
Ο Μπουσκάλια έδωσε έμφαση στα φαινόμενα εκτεταμένης διαφθοράς, σημειώνοντας ότι τα καρτέλ απόλαυσαν “τρία χρόνια προστασίας”–οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής. “Η πολιτική διαφθορά”, δηλώνει, “είναι η μητέρα όλων των προβλημάτων παραβατικότητας”. Επιπλέον, το 77% της οικονομίας “ελέγχεται εν όλω ή εν μέρει από εγκληματικές οργανώσεις”.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε