Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

20 μασκοφόροι έχουν περικυκλώσει την τράπεζα του Λεμπέντεφ

20 μασκοφόροι έχουν περικυκλώσει την τράπεζα του Λεμπέντεφ
Σε κατάσταση ομηρείας φαίνεται πως βρίσκεται ο γνωστός ρώσος μεγιστάνας Αλεξάντερ Λεμπέντεφ.
 

Τουλάχιστον 20 ένοπλοι μασκοφόροι έχουν περικυκλώσει το κτίριο της ρωσικής τράπεζας που ανήκει στο ρώσο μεγιστάνα Αλεξάντερ Λεμπέντεφ, στη Μόσχα, ανακοίνωσε ένας από τους βοηθούς του.
 
Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος βρισκόταν μέσα στην τράπεζα όταν έφτασαν οι ερευνητές της αστυνομίας συνοδευόμενοι από έναν ένοπλο φρουρό για να κατάσχουν κάποια έγγραφα. Ο Λεμπέντεφ βρίσκεται σε ρήξη με το Κρεμλίνο τα τελευταία χρόνια καθώς χρηματοδοτεί μία εφημερίδα της αντιπολίτευσης και δεν υποστηρίζει τους υποψήφιους της κυβέρνησης στις εκλογές, ενώ επίσης επικρίνει τον Ρώσο πρωθυπουργό Βλαντίμιρ Πούτιν, όμως ο Αρτιόμοφ δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως πολιτικοί λόγοι βρίσκονται πίσω απ’ αυτή την εισβολή.

«Αυτό είναι γνωστό ως ‘επίδειξη μασκοφόρων’ στη Ρωσία: υπάρχουν τουλάχιστον 20 ή 30 μασκοφόροι με αυτόματα όπλα», δήλωσε ο Αρτιόμ Αρτιόμοφ, βοηθός του ρώσου επιχειρηματία, ιδιοκτήτη μεταξύ άλλων των βρετανικών εφημερίδων Independent και Εvening Standard.

«Έχουν περικυκλώσει το κτίριο και ο Λεμπέντεφ βρίσκεται μέσα. Δεν ξέρουμε τι θέλουν αυτοί οι άντρες». Στο ίδιο κτίριο στεγάζεται επίσης και η κρατική εταιρεία Rusnano, επικεφαλής της οποίας είναι ο ρώσος μεταρρυθμιστής Ανατόλι Τσουμπάις.

 

Φωτορεπόρτερ του Reuters δήλωσε ότι δύο μασκοφόροι που κρατούν ημι-αυτόματα όπλα στέκονται έξω από το κτίριο της τράπεζας.

Παρόμοιες εισβολές από βαριά οπλισμένους και μασκοφόρους άνδρες της αστυνομίας είναι συχνά σημάδι ότι επίκειται επίθεση εναντίον Ρώσων επιχειρηματιών που έχουν έρθει σε ρήξη με το Κρεμλίνο.

Εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας της Μόσχας επιβεβαίωσε ότι αστυνομικοί βρίσκονται στα γραφεία της τράπεζας χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Λεμπέντεφ, πρώην πράκτορας της KGB που εργάστηκε για κάποια χρόνια και στην πρεσβεία της ΕΣΣΔ στο Λονδίνο, έχτισε την αυτοκρατορία του μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.

Έχει περιουσία 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων και είναι ο 488ος πιο πλούσιος άνθρωπος στον κόσμο, σύμφωνα με την παγκόσμια κατάταξη του περιοδικού Forbes.

Είναι συνιδιοκτήτης με τον πρώην ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ της εφημερίδας της αντιπολίτευσης Novaya Gazeta, στην οποία εργαζόταν η δημοσιογράφος Αννα Πολιτκόφσκαγια μέχρι τη δολοφονία της το 2006.

Ο Λεμπέντεφ αγόρασε επίσης τη βρετανική εφημερίδα Evening Standard το 2009 και την Independent φέτος. Οι εταιρείες του έχουν επίσης μεγάλα μερίδια της Aeroflot και της Gazprom, σύμφωνα με τον ιστότοπό του www.alebedev.ru.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε