Πέμπτη, 25 Απρ.
23oC Αθήνα

20 νεκροί μέσα σε 24 ώρες στον ακήρυχτο πόλεμο αστυνομίας και εμπόρων ναρκωτικών

REUTERS
REUTERS
Είκοσι άνθρωποι σκοτώθηκαν μέσα σε λιγότερες από 24 ώρες στην πιο βίαιη πόλη του Μεξικού, τη Σιουδάδ Χουάρες, σε τρεις χωριστές επιθέσεις ένοπλων ομάδων εναντίον ανυπεράσπιστων ανθρώπων, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.
Η ιατροδικαστική υπηρεσία ανέφερε το Σάββατο ότι η πρώτη επίθεση σημειώθηκε σε ένα μπαρ στην πόλη από μια ομάδα που έριξε κοκτέιλ μολότοφ στο εσωτερικό του αφού άνοιξε πυρ. “Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε αυτό το επεισόδιο βίας”, ανέφερε στέλεχος της ιατροδικαστικής υπηρεσίας στο Γαλλικό Πρακτορείο υπό τον όρο της τήρησης της ανωνυμίας του. Σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο που επικαλείται μάρτυρες, “ανάμεσα στα θύματα είναι δύο άνδρες, δύο γυναίκες και μια σορός που ήταν απανθρακωμένη σε τέτοιο βαθμό που ήταν αδύνατο να καθοριστεί το φύλο”.
 
Τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο σε ένα άλλο μπαρ δολοφονήθηκαν δέκα άνθρωποι, εννιά άνδρες και μια γυναίκα, από καταιγισμό πυρών, δήλωσε εκπρόσωπος της εισαγγελίας στην πολιτεία Τσιουάουα, στην οποία υπάγεται διοικητικά η Χουάρες.
 
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες πάνω από δέκα ένοπλοι ντυμένοι στα μαύρα μπήκαν στο μπαρ κι άνοιξαν πυρ. Το κατάστημα βρίσκεται κοντά στη γέφυρα Σαραγόσα, που συνδέει τη Σιουδάδ Χουάρες με το Ελ Πάσο του Τέξας.
 
Την Παρασκευή το πρωί ένοπλοι άνοιξαν πυρ ενάντια σε ανθρώπους οι οποίοι στέκονταν πλάι σε έναν πάγκο μικροπωλητή που πωλούσε τρόφιμα, σκοτώνοντας “τέσσερις άνδρες και ένα αγόρι δέκα ετών”, σύμφωνα με δημοτικό αστυνομικό που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο και ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος.
 
Στη Χουάρες, μια πόλη με 1,3 εκατ. κατοίκους, καταγράφηκαν 3.100 ανθρωποκτονίες μόνο το 2010. Στην πλειοψηφία τους αποδόθηκαν στη σύγκρουση μεταξύ συμμοριών που διακινούν ναρκωτικά, ειδικότερα τα καρτέλ της Σιναλόα και της Χουάρες. Οι συμμορίες διεκδικούν τα τελευταία χρόνια τον έλεγχο των οδών διαμετακομιδής των ναρκωτικών στην παραμεθόριο με τις ΗΠΑ, τη χώρα όπου σημειώνεται η μεγαλύτερη κατανάλωση κοκαΐνης παγκοσμίως.
 
Σε εθνική κλίμακα ο ακήρυκτος πόλεμος μεταξύ των καρτέλ και οι προσπάθειες των αρχών να καταστείλουν την δράση των συμμοριών έχουν κοστίσει τη ζωή περίπου 35.000 ανθρώπων από τα τέλη του 2006, όταν ανέλαβε την εξουσία ο πρόεδρος Φελίπε Καλδερόν, κατά στοιχεία που έχουν δώσει στην δημοσιότητα οι αρχές.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε