Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

20 χρόνια από την πτώση του τείχους

Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται την Δευτέρα από την ημέρα που ράγισε το τείχος του Βερολίνου και οι ηγέτες…

 ΗΠΑ, Βρετανίας και Ρωσίας θα συμμετάσχουν μαζί με τη γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ στους εορτασμούς που θα γίνουν στη γερμανική πρωτεύουσα για την στιγμή που χιλιάδες χαρούμενοι Ανατολικογερμανοί πέρασαν τα σύνορα.

Τη Δευτέρα, ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβεντεφ, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν και η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον θα περάσουν μαζί την πύλη του Βραδεμβούργου που για 28 χρόνια βρισκόταν στο κέντρο της διαιρεμένης πόλης.

Ανάμεσα στους άλλους προσκεκλημένους θα είναι οι πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και Γέρζι Μπούζεκ.

Ο ισραηλινός πιανίστας και συνθέτης, Ντάνιελ Μπαρενμπόιμ θα διευθύνει μία συναυλία η οποία θα υπενθυμίζει άλλες λιγότερο ευτυχείς επετείους, συμπεριλαμβανομένης της «νύχτας των κρυστάλλων» του 1938 κατά την οποία οι Ναζί είχαν καταστρέψει εβραϊκά σπίτια, μαγαζιά και συναγωγές.

Οι μάρτυρες των γεγονότων του 1989 θα είναι επίσης παρόντες. Ανάμεσα τους, ο τελευταίος πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο πρώην πρόεδρος της Πολωνίας Λεχ Βαλέσα και η Μαριάν Μπίρτλερ, που ερευνά τα αρχεία της Στάζι, της πρώην μυστικής αστυνομίας της Ανατολικής Γερμανίας.

Πριν από αυτά, η Αγγελα Μέρκελ θα επιστρέψει στο πρώην συνοριακό φυλάκιο της γέφυρα της οδού Μπορνχόλμερ που ήταν το πρώτο σημείο, το οποίο άνοιξε τη νύχτα της 9ης Νοεμβρίου λίγο μετά τη λανθασμένη ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου της Ανατολικής Γερμανίας ότι από εκείνη τη στιγμή αίρεται η απαγόρευση πραγματοποίησης ταξιδιών.

Η γερμανίδα καγκελάριος, η οποία μεγάλωσε στην Ανατολική Γερμανία ήταν ανάμεσα στο εκστατικό πλήθος εκείνης της βραδιάς και ο Γκορμπατσόφ με το Βαλέσα θα τη συνοδεύσουν καθώς θα ξαναζεί τις αναμνήσεις της.

Χίλιες γιγάντιες “πέτρες” θα στηθούν κατά μήκος του αρχικού τείχους, δημιουργώντας ένα φράγμα από την Πλατεία Ποτσντάμερ, ένα χιλιόμετρο νότια της φημισμένης πύλης μέχρι το κτίριο του κοινοβουλίου, στο βόρειο τμήμα της πλατείας.

Κατά τη διάρκεια των εορτασμών, οι “πέτρες” θα πέσουν σαν ντόμινο για να συμβολίσουν τα γεγονότα που ξεκίνησαν στις αρχές του 1989 στην Πολωνία και οδήγησαν στην πτώση του τείχους του Βερολίνου σηματοδοτώντας το τέλος του κομμουνισμού στην Ανατολική Ευρώπη.

 Ο γνωστός τραγουδιστής Μπον Τζόβι θα τραγουδήσει το We Weren’t Born To Follow (δεν γεννηθήκαμε για να ακολουθούμε), το οποίο γράφηκε για την περίσταση.

Τις μέρες πριν από την 9η Νοεμβρίου, όσοι βρίσκονται στο Βερολίνο θα μπορούν να δουν τις ύψους 2,5 μέτρων “πέτρες”, τις οποίες διακόσμησαν καλλιτέχνες και μαθητές και οι οποίες δημιουργούν ένα προσωρινό φράγμα μέσα στην πόλη

Οι πέτρες είναι κατασκευασμένες από πολυστυρένιο και χρωματίστηκαν σε άλλες χώρες, ανάμεσα στις οποίες η Πολωνία, η Γαλλία, η Τουρκία, το Ισραήλ, τα παλαιστινιακά εδάφη, η Νότια Αφρική και οι ΗΠΑ, πριν επιστρέψουν στο Βερολίνο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε