Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

“200 δισ. δολάρια είχε βγάλει στο εξωτερικό ο Καντάφι”

Ο Μουάμαρ Καντάφι διοχέτευσε μυστικά από τη Λιβύη στο εξωτερικό τουλάχιστον 200 δισ. δολάρια, ποσό διπλάσιο αυτού που εκτιμούσαν οι δυτικές κυβερνήσεις, γράφει η εφημερίδα Los Angeles Times.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που επικαλείται υψηλόβαθμους λίβυους αξιωματούχους τους οποίους δεν κατονομάζει, μέλη της αμερικανικής κυβέρνησης ανακάλυψαν την περασμένη άνοιξη ότι το λιβυκό καθεστώς διέθετε περίπου 37 δισεκατομμύρια δολάρια σε τραπεζικούς λογαριασμούς και επενδύσεις στις ΗΠΑ.

Οι αμερικανοί αξιωματούχοι ταχύτατα πάγωσαν τους λογαριασμούς αυτούς ώστε να εμποδίσουν μέλη του περιβάλλοντος του Καντάφι να μεταφέρουν τα χρήματα αλλού, προσθέτει το δημοσίευμα.

Οι κυβερνήσεις της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Βρετανίας και της Γερμανίας είχαν κατασχέσει από την πλευρά τους ποσό περίπου 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με παλαιότερες εκτιμήσεις των ερευνητικών αρχών, ο Καντάφι φέρεται να είχε και καταθέσεις 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε λογαριασμούς εκτός των ΗΠΑ, οπότε, το συνολικό ποσό ανερχόταν σε 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

Εκτενείς έρευνες των αμερικανικών, ευρωπαϊκών και λιβυκών αρχών κατέληξαν ωστόσο στο συμπέρασμα ότι ο Καντάφι διοχέτευε μυστικά επί δεκαετίες δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια στο εξωτερικό, για κερδοφόρες επενδύσεις σε σχεδόν κάθε μεγάλη χώρα της Μέσης Ανατολής και της νοτιοανατολικής Ασίας, προσθέτει η εφημερίδα.

Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων αυτών ήταν τοποθετημένο σε κυβερνητικούς οργανισμούς της Λιβύης, όπως η Κεντρική Τράπεζα της Λιβύης, η Εταιρία Πετρελαίου της Λιβύης, η Libyan Foreign Bank και σε επενδυτικές εταιρίες όπως η Libya African Investment Portfolio.

Ο Καντάφι και τα μέλη της οικογένειάς του μπορούσαν ανά πάσα στιγμή να έχουν πρόσβαση σε οποιοδήποτε λογαριασμό, γράφει ακόμη η εφημερίδα.

Ο Καντάφι, 69 ετών, ο οποίος διέφευγε μετά την πτώση του καθεστώτος της Τρίπολης στα τέλη Αυγούστου, συνελήφθη την Πέμπτη στη γενέτειρά του, τη Σύρτη (360 χλμ. ανατολικά της Τρίπολης). Λίγο μετά τραυματίστηκε θανάσιμα από πυρά κάτω από ακόμη αδιευκρίνιστες συνθήκες.

Διαβάστε επίσης:

“Είμαι υπερήφανη για τον άνδρα μου” λέει η Σαφία Καντάφι

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε