Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

20χρονη έγινε αρχηγός αστυνομίας για να τα “βάλει” με τα ναρκωτικά!

H 20χρονη Μαρισόλ Βάγες Γκαρσία. REUTERS
Καθήκοντα σερίφη σε μία από τις πιο επικίνδυνες συνοριακές πόλεις του Μεξικού ανέλαβε μια νεαρή φοιτήτρια Εγκληματολογίας, αφού κανείς άνδρας δεν ήταν αρκετά θαρραλέος (ή τρελός) ώστε να δεχθεί τη θέση.

Πρόκειται για την 20χρονη Μαρισόλ Βάγες Γκαρσία, η οποία ελλείψει άλλων υποψηφίων διορίστηκε αρχηγός της αστυνομίας στη Γουαδελούπη, μια πόλη 10.000 κατοίκων κοντά στα σύνορα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου η διακίνηση ναρκωτικών, οι απαγωγές και οι εκτελέσεις συνιστούν καθημερινό φαινόμενο.
 
Η πόλη βρίσκεται περίπου 80 χιλιόμετρα ανατολικά της Σιουδάδ Χουάρες, που έχει χαρακτηριστεί μία από τις φονικότερες περιοχές στον κόσμο, και ακριβώς απέναντι από το Ελ Πάσο του Τέξας. Ο τελευταίος δήμαρχός της, ο Χεσούς Μανουέλ Λάρα Ροντρίγκες, δολοφονήθηκε τον περασμένο Ιούνιο έχοντας δεχθεί νωρίτερα απειλές κατά της ζωής του από τις συμμορίες ναρκωτικών που ελέγχουν την πόλη. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν σημειωθεί πλήθος απαγωγές και δολοφονίες αξιωματικών της τοπικής αστυνομίας, όπως του επιθεωρητή Ρολάνδο Βιγέχας, ο οποίος αποκεφαλίστηκε την περασμένη εβδομάδα. Μόνο την περασμένη εβδομάδα οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην πόλη.
 
Η Μαρισόλ, η οποία θα έχει στη διάθεσή της μόλις ένα περιπολικό όχημα και τέσσερις αστυνομικούς, δήλωσε ότι θα συνεργαστεί με την κυβέρνηση του Μεξικού για την πάταξη του εγκλήματος, τόνισε όμως ότι η καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών δεν είναι δική της ευθύνη αλλά των αρμοδίων κυβερνητικών υπηρεσιών. Η ίδια θα δώσει βάση, όπως είπε, στην εφαρμογή ειδικών προγραμμάτων πρόληψης της εγκληματικότητας στα σχολεία και στη μείωση της βίας στις γειτονιές. Επίσης πρότεινε την καθιέρωση μιας ειδικής αστυνομικής δύναμης που θα περιπολεί την πόλη με ποδήλατα.
 
Η Πολιτεία Τσιουάουα, στην οποία ανήκει η Γουαδελούπη, είναι βυθισμένη στον ανελέητο ναρκοπόλεμο που μαστίζει το Μεξικό και έχει αφήσει πίσω του 28.000 νεκρούς από το 2006. Παρά την εκστρατεία της κυβέρνησης του Φελίπε Καλντερόν κατά των ναρκωτικών, μέσα στο 2009 η καλλιέργεια ινδικής κάνναβης στο Μεξικό αυξήθηκε κατά 35% καλύπτοντας μια έκταση 12.000 εκταρίων.
 
 
Η ευρύτερη περιοχή της Γουαδελούπης, την ασφάλεια της οποίας ανέλαβε η ατρόμητη Μαρισόλ, ελέγχεται από τον Γκαμπίνο Σάλας Βαλενσιάνο, έναν από τους πλέον περιβόητους αρχηγούς του καρτέλ ναρκωτικών Σιναλόα. Η συμμορία ελέγχει τη διακίνηση των ναρκωτικών στη γειτονική Πολιτεία Σονόρα και στο ανατολικό τμήμα του Μεξικού, ενώ βρίσκεται σε πόλεμο με άλλες συμμορίες για τη Σιουδάδ Χουάρες. Είναι υπεύθυνη για την πρόσφατη δολοφονία τον Σεπτέμβριο του αμερικανού τουρίστα Ντέιβιντ Χάρτλεϊ, ο οποίος δέχθηκε πυροβολισμό στο κεφάλι ενώ έκανε τζετ σκι με τη σύζυγό του στη λίμνη Φάλκον. Το πτώμα του άτυχου άνδρα δεν βρέθηκε ποτέ και οι Αρχές απέδωσαν τον θάνατό του στον πόλεμο μεταξύ των καρτέλ ναρκωτικών της περιοχής. Την περασμένη εβδομάδα ο μεξικανικός στρατός «παρέλαβε» το κεφάλι του Ρολάντο Αρμάντο Φλόρες Βιγέγας, του ανακριτή που είχε αναλάβει την υπόθεση Χάρτλεϊ.
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε