Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

21 κανονιοβολισμοί για τον Φρανσουά – Σήμερα ορκίζεται ο Ολάντ

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Ακριβώς στις 10:00 (11:00 Ελλάδας) ο Φρανσουά Ολάντ θα φτάσει στο Μέγαρο των Ηλύσιων. Εκεί, θα τον περιμένει ο Νικολά Σαρκοζί για να του παραδώσει τα… κλειδιά της χώρας.

Ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας αναλαμβάνει και επίσημα σήμερα τα καθήκοντά του. Και αμέσως μετά θα πάει στο Βερολίνο για να συναντήσει την Άγκελα Μέρκελ, στο πρώτο κρίσιμο bras de fer της προεδρικής του θητείας.

Ο Φρανσουά Ολάντ θα είναι ο έβδομος πρόεδρος της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας και για τα επόμενα πέντε χρόνια θα κρατά στα χέρια του το τιμόνι μιας από τις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης. Είναι ο πρώτος σοσιαλιστής πρόεδρος που περνά το κατώφλι του Μεγάρου των Ηλυσίων μετά από 17 ολόκληρα χρόνια.

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, θα φθάσει στις 10.00 στο προεδρικό μέγαρο, όπου θα τον υποδεχθεί ο Νικολά Σαρκοζί.
Η μεταβίβαση της εξουσίας θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών στο προεδρικό γραφείο, όπου ο απερχόμενος θα παραδώσει στον νέο πρόεδρο τις διαδικασίες που συνδέονται με την αποτρεπτική πυρηνική δύναμη της Γαλλίας.
Η τελετή θα ολοκληρωθεί με 21 κανονιοβολισμούς.

Ο Φρανσουά Ολάντ επέλεξε μία λιτή τελετή ανάληψης των εξουσιών που θα σηματοδοτήσει μία πενταετία που ανοίγει εν μέσω της οικονομικής κρίσης και της ανεργίας.

Στην πρωτη σημαντική στιγμή της προεδρίας του θα είναι… μόνος, αφού ούτε τα τέσσερα παιδιά του (από την 30χρονη σχέση του με τη Σεγκολέν Ρουαγιάλ) ούτε η νυν σύντροφός του Βαλερί Τριερβελέρ, θα παραστούν στην τελετή. Άλλη μια διαφορά με τον προκάτοχό του, Νικολά Σαρκοζί, που το 2007 είχε επιλέξει να ορκιστεί παρουσία σύσσωμης της οικογένειάς του.

Ο νέος πρόεδρος θα επιβιβασθεί στη συνέχεια, σύμφωνα με την παράδοση, στην ανοικτή Citroen για να κάνει τη διαδρομή μέσω της Λεωφόρου των Ηλυσίων Πεδίων μέχρι την Αψίδα του Θριάμβου όπου θα ανάψει τη φλόγα στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Στη συνέχεια θα αποτίσει φόρο τιμής σε δύο εμβληματικές προσωπικότητες της γαλλικής ιστορίας για να υπενθυμίσει τις προτεραιότητες της προεδρίας του, “εκπαίδευση” και “κοινωνική ενσωμάτωση”: τον Ζιλ Φερί, πατέρα της δημόσιας “δωρεάν και υποχρεωτικής εκπαίδευσης” και τη Μαρί Κιουρί, πολωνικής καταγωγής, Γαλλίδα επιστήμονα που τιμήθηκε με το διπλό Νομπέλ Φυσικής και Χημείας.

Μετά, θα πάει στο δημαρχείο του Παρισιού, όπου θα συναντηθεί με τον δήμαρχο της γαλλικής πρωτεύουσας Μπερτράν Ντελανοέ, ο οποίος έχει καλέσει τους Παριζιάνους να υποδεχθούν τον νέο πρόεδρο.

Ο Φρανσουά Ολάντ θα ανακοινώσει στη συνέχεια σήμερα το όνομα του πρωθυπουργού του. Υποψήφιοι για το αξίωμα φέρονται οι Ζαν-Μαρκ Ερό, επικεφαλής της σοσιαλιστικής κοινοβουλευτικής ομάδας και η ηγέτις του Σοσιαλιστικού Κόμματος Μαρτίν Ομπρί.

Και αφού τελειώσουν όλα όσα προβλέπει το πρωτόκολλο, θα «πετάξει» για Βερολίνο για να έχει την πρώτη… συνάντηση γνωριμίας με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Η πρώτη τους συνάντηση γίνεται στο περιθώριο της πολιτικής κρίσης στην Ελλάδα και των διαφωνιών των δύο ηγετών για το ευρωπαϊκό σύμφωνο δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Η Άνγκελα Μέρκελ έχει δηλώσει πως θα τον υποδεχθεί «με ανοικτές αγκάλες». Η γαλλο-γερμανική συνάντηση κορυφής θα αρχίσει το απόγευμα στην καγκελαρία και θα ολοκληρωθεί με δείπνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

Πρώτη συνάντηση Μέρκελ – Ολάντ – Τα σημεία σταθμοί στις σχέσεις Γαλλίας – Γερμανίας

Μερκελ-Ολάντ to know us better!

Ο Ολάντ ετοιμάζεται για τα…Ηλύσια!

“Η Μέρκελ δε μπορεί να αποφασίζει μόνη της για την Ευρώπη”

TIME: Θα τα βρουν ο σοσιαλιστής Γάλλος και η Γερμανίδα βασίλισσα της λιτότητας;

Παιδί για… παντρειά με ακίνητη περιουσία 1,17€ εκατ. ο Ολαντ

Γερμανικές απειλές σε Ελλάδα και Ολάντ-“Αν θέλετε λεφτά, θα ματώσετε!”

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε