Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

21 χρόνια στον μακελάρη της Νορβηγίας – Θέλει να κάνει διάγγελμα ο Μπρέιβικ

21 χρόνια στον μακελάρη της Νορβηγίας – Θέλει να κάνει διάγγελμα ο Μπρέιβικ

Την ανώτερη ποινή που μπορούσε να επιδικάσει αποφάσισε το δικαστήριο της Νορβηγίας να επιβάλει στον άνθρωπο που εκτέλεσε εν ψυχρώ 77 ανθρώπους στο νησί Οτόγια τον Ιούλιο του 2011

Καθώς δεν υπάρχουν αμφιβολίες για την ενοχή του Μπράιβικ, εφόσον έχει ομολογήσει τις πράξεις του, το δικαστήριο του Όσλο έπρεπε να απαντήσει στο κρίσιμο ερώτημα σχετικά με την ποινική ευθύνη του.

Η ποινή που του επιβλήθηκε δείχνει ότι το δικαστήριο έκρινε πως είχε γνώση των πράξεων του και δεν θεώρησε ότι πρέπει να του επιβληθεί άλλη ποινή λόγω ψυχολογικών προβλημάτων.

Η απόφαση μάλιστα φάνηκε να ικανοποιεί τον ίδιο τον Μπρέιβικ καθώς … επιβεβαιώνει τα εθνικιστικά του πιστεύω και δεν τον … υποβαθμίζει στην κατηγορία του ψυχοπαθούς.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία της χώρας ο Μπρέιβικ μπορεί να αποφυλακιστεί σε 10 χρόνια, ωστόσο με βάση το σκεπτικό την απόφασης (η ανάγνωση της οποίας μπορεί να διαρκέσει ώρες) είναι δυνατή η παραμονή τους στις φυλακές επ’ αόριστο.

Το μακελειό της Νορνηγίας

Στις 22 Ιουλίου 2011, ο Μπράιβικ σκότωσε αρχικά οκτώ ανθρώπους με μια βομβιστική επίθεση εναντίον της έδρας της κυβέρνησης στο Όσλο και στη συνέχεια άλλους 69, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν έφηβοι, ανοίγοντας πυρ σε μια θερινή κατασκήνωση της οργάνωσης νεολαίας του Εργατικού Κόμματος στο νησί Ουτόγια.

Για τον δράστη, τα θύματά του ήταν απολογητές της πολυπολιτισμικής κοινωνίας, την οποία αυτός απεχθάνεται.

Οι επιθέσεις προκάλεσαν σοκ σ’ αυτό το ειρηνικό σκανδιναβικό έθνος και έφεραν στο φως την κακή προετοιμασία των αρχών του.

Αν κηρυχθεί ποινικά υπεύθυνος, ο 33χρονος εξτρεμιστής μπορεί να καταδικαστεί σε κάθειρξη 21 ετών, μια ποινή που μπορεί να παραταθεί επ’ αόριστον εφόσον θα κρίνεται επικίνδυνος. Αν κριθεί ανεύθυνος, θα καταδικαστεί σε εγκλεισμό σε ψυχιατρικό ίδρυμα.

Σύμφωνα με τους σχολιαστές, σε αμφότερες τις περιπτώσεις υπάρχουν πολλές πιθανότητες ο κατηγορούμενος, ο οποίος δικάζεται για “πράξεις τρομοκρατίας”, να τελειώσει τη ζωή του έγκλειστος.

Η ψυχική υγεία του είναι σπαζοκεφαλιά για τους επίσημους ψυχίατρους που άλλοι μεν κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είναι ψυχωτικός και πάσχει από “σχιζοφρενική παράνοια” και άλλοι ότι είναι αρκετά υγιής πνευματικά για να τιμωρηθεί ποινικά για τα εγκλήματά του.

Ο ίδιος επιμένει πως πρέπει να κριθεί ένοχος για τις πράξεις του –για τις οποίες πιστεύει πως ήταν “τρομερές, αλλά απαραίτητες”– από φόβο μήπως η ιδεολογία του δυσφημηθεί από μια ψυχική παθολογία και έχει δηλώσει πως δεν θα ασκήσει έφεση αν το δικαστήριο τον κηρύξει υπεύθυνο και τον καταδικάσει σε κάθειρξη.

Σε αντίθετη περίπτωση θα υποβάλει έφεση, πιθανόν αμέσως, αν οι πέντε δικαστές του δικαστηρίου του Όσλο διατάξουν τον εγκλεισμό του σε ψυχιατρείο, επανέλαβε χθες Πέμπτη ο δικηγόρος του, ο Γκάιρ Λίπεσταντ.

Η πολυαναμενόμενη ακροαματική συνεδρίαση, την οποία θα παρακολουθήσουν επιζήσαντες και συγγενείς των θυμάτων του Μπράιβικ, θα αρχίσει στις 10:00 (τοπική ώρα, 11:00 ώρα Ελλάδας). Η ετυμηγορία θα ανακοινωθεί μέσα στα λεπτά που θα ακολουθήσουν και στη συνέχεια οι δικαστές θα αναγνώσουν το αιτιολογικό της απόφασης — η ανάγνωσή του μπορεί να διαρκέσει ως έξι ώρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Μπρέιβικ: Αν με κρίνουν ως ψυχασθενή θα ασκήσω έφεση – Κόσμος

 Ο μακελάρης της Νορβηγίας ετοιμάζει… διάγγελμα – Την Παρασκευή η ετυμηγορία για τον Μπρέιβικ – Κόσμος

29χρονος θαυμαστής του Μπρέιβικ σχεδίαζε νέα επίθεση; – Κόσμος

 Έκθεση για το μακελειό στο Οσλο “καίει” τη νορβηγική αστυνομία – Κόσμος

 “Να αποσυρθεί ομιλία του Μπρέιβικ απο το ίντερνετ” – Κόσμος

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε