Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

22/06/1941: Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα – ‘Οταν οι Γερμανοί συνάντησαν τη Νέμεση τους – βίντεο

Μέχρι τον Ιούνιο του 1941, η Γερμανική πολεμική μηχανή, έδειχνε αήττητη. Καμία χώρα στην Ευρώπη και ενδεχομένως ούτε οι ΗΠΑ, έμοιαζε ικανή να αντιμετωπίσει τα Γερμανικά τεθωρακισμένα και αεροπλάνα.

Οι καινοτομίες στη στρατηγική του πολέμου που εφάρμοζε η Γερμανία του Χίτλερ, ήταν πρωτοφανείς και αιφνιδίαζαν ακόμη και χώρες που παραδοσιακά διέθεταν ισχυρό στρατό (Γαλλία, Αγγλία, Ολλανδία).

Ο “αστραπιαίος πόλεμος” (Blitzkrieg) ήταν το δόγμα που ακολουθούσαν πιστά οι επιτελείς του Χίτλερ. Ευέλικτες μονάδες στρατού αποτελούμενες από άριστα εκπαιδευμένο πεζικό μαζί με άρματα μάχης τελευταίας για την εποχή, τεχνολογίας, χτυπούσαν ταχύτατα. Αιφνιδίαζαν τις γραμμές άμυνας του εχθρού τις τσάκιζαν και εισχωρούσαν αστραπιαία στο έδαφος του. Στη συνέχεια ακολουθούσαν οι υπόλοιπες μονάδες που ισοπέδωναν ότι είχε απομείνει από το αντίπαλο στράτευμα. Στον αστραπιαίο πόλεμο σημαντικό μερίδιο για την επιτυχή έκβαση του, είχε και η αεροπορία (Luftwaffe).

Με εντυπωσιακές κινήσεις από την πλευρά των Γερμανών ολόκληρη η Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη αλλά και τα Βαλκάνια είχαν πέσει. Μόνο το “νησί” (Αγγλία) άντεχε ακόμη αλλά κανείς δεν ήξερε για πόσο καιρό. Ο μεγάλος εχθρός όμως των ναζί ήταν άλλος. Η Σοβιετική Ένωση. Η αχανής χώρα με τις άπειρες πλουτοπαραγωγικές πηγές, ήταν σύμφωνα με τον Χίτλερ, ο κύριος αντίπαλος.

“Ο Μπολσεβικισμός θα τελειώσει από εμάς μια και καλή. Η χώρα των υπανθρώπων κομμουνιστών Σλάβων και Εβραίων θα ισοπεδωθεί” Αυτά έλεγε ο Χίτλερ στους πιστούς του συνεργάτες και ο Γκέμπελς τα χρησιμοποιούσε για εσωτερική κατανάλωση, όταν αναφερόταν στην ΕΣΣΔ. Όμως η πραγματικότητα ήταν άλλη. Ο Χίτλερ καταλάβαινε ότι για να συντηρηθεί το αξιόμαχο ενός τεράστιου και δυνατού στρατού, χρειάζονται πρώτες ύλες. Χρειάζεται τροφή για τους φαντάρους και πετρέλαιο για τα τανκς και τα αεροπλάνα. Και αυτά τα είχε όλα η Σοβιετική Ένωση.

Το σύμφωνο μη επίθεσης ανάμεσα στην κομμουνιστική Σοβιετική Ένωση και την Ναζιστική Γερμανία που είχαν υπογράψει το 1939 οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, ο Μολότοφ και ο Ρίμπεντροπ, είχε δώσει τον απαραίτητο χρόνο στη Γερμανία να “τελειώνει” με την υπόλοιπη Ευρώπη και να μπορεί απερίσπαστη να ασχοληθεί με την “Σοβιετική αρκούδα”. Και πραγματικά εντελώς απροειδοποίητα τα ξημερώματα της 22ας Ιουνίου του 1941 οι γερμανικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Σοβιετική Ένωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ ΣΤΟ www.onalert.gr

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε