Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

230.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πιθανότατα έχουν εκτεθεί σε θανατηφόρο ιό!

230.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πιθανότατα έχουν εκτεθεί σε θανατηφόρο ιό!

Μπορεί να θυμίζει σενάριο ταινίας όμως είναι πέρα για πέρα αληθινό! Το Εθνικό Πάρκο Γιοσέμιτι στην Καλιφόρνια θα ειδοποιήσει και τους 230.000 τουρίστες, που επισκέφθηκαν το πάρκο από τις αρχές Ιουνίου γιατί είναι πιθανόν να έχουν εκτεθεί σε έναν θανατηφόρο ιό (Hantavirus).

Τρεις Αμερικανοί έχουν ήδη πεθάνει από το πνευμονικό σύνδρομο HPS που προκαλείται από στελέχη του ιού Hanta και προκαλεί οξύ πνευμονικό οίδημα. Ο ιός βρίσκεται στα εκκρίματα ενός είδους ποντικού και μεταδίδεται με την εισπνοή.

Εννέα επισκέπτες του Γιοσέμιτι, οκτώ από τους οποίους είχαν διαμείνει σε τμήμα του πάρκου που ονομάζεται “Curry Village”, έχουν μέχρι στιγμής προσβληθεί.

Το σύνδρομο HPS είναι αρκετά σπάνιο, αλλά πολύ επικίνδυνο: το ποσοστό θνησιμότητας είναι πάνω από 30%. Εκδηλώνεται με ήπια συμπτώματα αρχικά, όπως πυρετό, κεφαλαλγίες, προβλήματα του πεπτικού, βήχα…αλλά σύντομα μπορεί να αποδειχθεί μοιραίο. Το στάδιο επώασης είναι μέχρι έξι εβδομάδες.

Δεν υπάρχει θεραπεία, κατά συνέπεια η έγκαιρη νοσηλεία είναι απαραίτητη για την αύξηση της πιθανότητας επιβίωσης των ασθενών.

Η ασθένεια εντοπίσθηκε στις ΗΠΑ το 1993. Έκτοτε έχουν διαγνωσθεί περί τα εξήντα κρούσματα στην Καλιφόρνια και 587 συνολικά στις ΗΠΑ. Περισσότεροι από το ενα τρίτο των ασθενών πέθαναν.

Στην αρχή είχε σημάνει συναγερμός για τους ανθρώπους που είχαν κάνει κρατήσεις για παραμονή στο κάμπινγκ του “Curry Village” ανάμεσα στις 10 Ιουνίου και τις 24 Αυγούστου. Η υπηρεσία του πάρκου υπολόγισε ότι συνολικά 10.000 άτομα διέμειναν στο διάστημα αυτό στο κάμπινγκ.

Όμως μετά τον εντοπισμό του συνδρόμου και σε δύο επισκέπτες που είχαν διαμείνει σε άλλο σημείο του πάρκου, η διεύθυνση του Γιοσέμιτι αποφάσισε να σημάνει συναγερμό για το σύνολο των 230.000 επισκεπτών του πάρκου κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού μέσω του Τύπου, ζητώντας τους να ζητήσουν ιατρική βοήθεια εάν εμφανίσουν τα συμπτώματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πανικός στις ΗΠΑ – Φόβοι ότι 10.000 άνθρωποι “κόλλησαν” θανατηφόρο ιό! – Κόσμος

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε