Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

24ωρο σφυροκόπημα στη Λιβύη – Πολιτική λύση ψάχνουν Γαλλία-Βρετανία – Αναλαμβάνει το ΝΑΤΟ

ΦΩΤΟ REUTERS

– 16 πύραυλοι Τόμαχοκ και 153 πτήσεις τις τελευταίες 24 ώρες στη Λιβύης
– Στόχος οι υποδομές του καθεστώτος Καντάφι
– Σαρκοζί και Κάμερον ψάχνουν τώρα διπλωματική «λύση» – Κυριακή ή Δεύτερα παίρνει τα ηνία των επιχειρήσεων το ΝΑΤΟ
– Μαίνονται οι μάχες στη Μισράτα, τουλάχιστον έξι νεκροί

Πριν μπει στη… μάχη το ΝΑΤΟ, φαίνεται πως η δυτική Συμμαχία θέλει να προκαλέσει τη μεγαλύτερη δυνατή ζημιά στις στρατιωτικές υποδομές του καθεστώτος Καντάφι. Για αυτό και μόνο τις τελευταίες 24 ώρες εξαπέλυσε 16 πυραύλους Τόμαχοκ και πραγματοποίησε 153 πτήσεις.

Συνολικά, από την αρχή των επιχειρήσεων, έχουν ριχτεί τουλάχιστον 170 Τόμαχοκ, από τους οποίους οι 7 από το βρετανικό υποβρύχιο Trafalgar. Τρία υποβρύχια των ΗΠΑ, το Providence, το Florida, και το Scranton καθώς και τα αντιτορπιλικά Stout και Barry έχουν αναπτυχθεί στον Κόλπο της Σύρτης.

Αεροπορικές επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν και την Παρασκευή. Πολεμικά αεροσκάφη ακούστηκαν κοντά στην πόλη Ατζνταμπίγια στην ανατολική Λιβύη και ακολούθησαν τρεις εκρήξεις, ανέφεραν αντικαθεστωτικοί, σύμφωνα με τους οποίους οι δυνάμεις του Καντάφι επλήγησαν από τις αεροπορικές επιδρομές που έγιναν εκεί.

Την ίδια ώρα, η κατάσταση στη Λιβύη βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων και στις Βρυξέλλες και τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γαλλία και Βρετανία προετοιμάζουν μια πρωτοβουλία για την επίτευξη μιας πολιτικής και διπλωματικής «λύσης», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, Νικόλα Σαρκοζί.

Την Τρίτη, άλλωστε, πραγματοποιείται στο Λονδίνο η σύνοδος της ομάδας πολιτικής καθοδήγησης της στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη. «Θα υπάρξει σίγουρα μια γαλλο-βρετανική πρωτοβουλία που θα δείχνει σαφώς ότι η λύση δεν είναι μόνο στρατιωτική, αλλά και πολιτική και διπλωματική», επεσήμανε ο Σαρκοζί στο περιθώριο των εργασιών στις Βρυξέλλες.

Η «ομπρέλα» του ΝΑΤΟ πάνω από τη Λιβύη αναμένεται να ανοίξει την Κυριακή ή τη Δευτέρα και θα έχει διάρκεια 90 μέρες. Η τρίμηνη αποστολή για την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων δεν αποκλείεται, πάντως, να αυξηθεί ή να μειωθεί ανάλογα με το τί θα ζητηθεί.

Την ίδια ώρα, οι μάχες ανάμεσα στις καθεστωτικές δυνάμεις και τους αντάρτες στην πόλη της Μιζράτα μαίνονται. Σύμφωνα όσα δήλωσε πηγή των αντικαθεστωτικών δυνάμεων στο Reuters, από μάχες στα περίχωρα της πόλης, τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Από τις συγκρούσεις μέσα στην πόλη, έχουν σκοτωθεί τρεις αντάρτες και μερικοί ελεύθεροι σκοπευτές.

Διαβάστε επίσης

Επιχειρήσεις και στο έδαφος της Λιβύης από το ΝΑΤΟ

“Στη Σμύρνη η διοίκηση της επιχείρησης στη Λιβύη”, μεταδίδουν οι Τούρκοι!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ NEWSIT ΓIΑ ΤΗΝ ΛΙΒΥΗ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε