Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

25 εκρήξεις στην Τρίπολη – Χτυπήθηκε καταφύγιο του Καντάφι

ΦΩΤΟ REUTERS

Για ακόμη μια μέρα, η πρωτεύουσα της Λιβύης έγινε στόχος σφοδρότατων ΝΑΤΟϊκών βομβαρδισμών, σε μια από τις πιο έντονες επιθέσεις από την έναρξη των επιχειρήσεων.

Βόμβες χτυπούν αδιάκοπα την πόλη κάθε λίγες ώρες, ενώ οι βομβαρδισμοί συνεχώς εντείνονται.

Πυκνό σύννεφο καπνού κάλυψε τον ουρανό πάνω και από την περιοχή στην οποία βρίσκεται κτιριακό συγκρότημα του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε στις 10:45 τοπική ώρα και οι υπόλοιπες ακολούθησαν με χρονική διαφορά μερικών λεπτών.

Σύμφωνα με Λίβυο αξιωματούχο, αεροσκάφη του ΝΑΤΟ βομβάρδισαν βάσεις της Λαϊκής Φρουράς και της Επαναστατικής Φρουράς που βρίσκονται κοντά στο κτιριακό συγκρότημα του Καντάφι. Σύμφωνα μάλιστα με τον εκπρόσωπο του καθεστώτος, Μούσα Ιμπραχίμ, από τις επιθέσεις της Τρίτης υπάρχουν θύματα.

Γαλλία: «Μοναδική κυβερνητική αρχή οι αντικαθεστωτικοί»
Ο Μουαμάρ Καντάφι είναι persona non grata για τη Γαλλία, που από την πρώτη στιγμή αναγνώρισε το Μεταβατικό Συμβούλιο της Λιβύης. Ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Σαρκοζί προχώρησε ακόμη ένα βήμα πιο πέρα, χαρακτηρίζοντας τους αντικαθεστωτικούς ως τη μοναδική “κυβερνητική αρχή” στη Λιβύη, υιοθετώντας μία νομική διατύπωση που θα μπορούσε να διευκολύνει την αποδέσμευση των λιβυκών περιουσιακών στοιχείων προς όφελος των εξεγερμένων.

“Αφού έχουν κριθεί ένοχες για τα πιο σημαντικά εγκλήματα εναντίον του λιβυκού λαού, αδιαφορώντας για το διεθνές δίκαιο, οι αρχές που σχετίζονται με τον συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι δεν μπορούν να επιδιώξουν να έχουν ένα ρόλο, όποιος κι αν είναι αυτός, στην εκπροσώπηση του λιβυκού κράτους”, υπογράμμισε ο Ζιπέ.

Πάντως στην ανακοίνωση του Γάλλου υπουργού δεν υπάρχει καμία διευκρίνιση που να εξηγεί τι ακριβώς σημαίνει η αλλαγή διατύπωσης της Γαλλίας και ποιες είναι οι πρακτικές της συνέπειες. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το Παρίσι ελπίζει να ακολουθήσουν και άλλες χώρες αυτή τη διατύπωση και ότι αυτό θα διευκολύνει την αποδέσμευση των λιβυκών περιουσιακών στοιχείων προς όφελος του εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου.

Ο συνταγματάρχης Μουάμαρ Καντάφι “δεν μπορεί πλέον να διοικεί τη Λιβύη” και η “αποχώρησή του έχει καταστεί αναγκαία”, δήλωσε και ο πρόεδρος της Μαυριτανίας Μοχάμεντ Ουλντ Αμπντελαζίζ σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο πρόεδρος της Μαυριτανίας εξέφρασε τις αμφιβολίες του για την αποτελεσματικότητα των επιθέσεων του ΝΑΤΟ στη Λιβύη και κυρίως στην Τρίπολη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το βρέφος δεν τραυματίστηκε από βομβαρδισμούς αλλά σε τροχαίο

Λιβύη: Νέοι βομβαρδισμοί στην Τρίπολη

Λιβύη: Νέες εκρήξεις στην Τρίπολη

Λιβύη: Το ΝΑΤΟ χτυπά τώρα και με ελικόπτερα!

Βομβαρδίζουν “κοντά” στον Καντάφι

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε