Σάββατο, 20 Απρ.
15oC Αθήνα

250 εκατ. δολάρια επιπλέον για την Αϊτή

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Σύσσωμη η διεθνής κοινότητα δεσμεύεται να βοηθήσει οικονομικά στην ανοικοδόμηση της Αϊτής, με την Παγκόσμια Τράπεζα να προσφέρει επιπλέον 250 εκατομμύρια δολάρια.

Παράλληλα, ανακοίνωσε την ακύρωση του χρέους της χώρας από την πλευρά της, το οποίο ανέρχεται σε 39 εκατομμύρια δολάρια. Σε ανακοίνωση της, η Παγκόσμια Τράπεζα ανέφερε ότι το συνολικό ποσό που θα διατεθεί για τη χώρα της αμερικανικής ηπείρου ανέρχεται στα 479 εκατομμύρια δολάρια μέχρι τον Ιούνιο του 2011.

«Η εμπειρία της Τράπεζας στην Ινδονησία μετά από το τσουνάμι θα μας βοηθήσει να διαχειριστούμε το Ταμείο Ανασυγκρότησης της Αϊτής, εξ ονόματος του λαού της Αϊτής και των χωρών- δωρητών. Οι έλεγχοι και οι διαδικασίες μας διασφαλίζουν ότι τα κεφάλαια μπορούν να βρεθούν», δήλωσε ο πρόεδρός της, Ρόμπερτ Ζέλικ.

Την ίδια στιγμή, στην Νέα Υόρκη πραγματοποιείται σύνοδος των δωρητών για τη βοήθεια των πληγέντων από τον καταστροφικό σεισμό της 12ης Ιανουαρίου, υπό την προεδρία του προέδρου της Αϊτής, Ρενέ Πρεβάλ, του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν και της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον.

Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ανακοίνωσε τη διάθεση, από πλευράς ΗΠΑ, 1,15 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ανοικοδόμηση της Αϊτής σε μακροπρόθεσμο επίπεδο. Τα χρήματα αυτά θα διατεθούν για την ενίσχυση της γεωργίας, της ενέργειας, της υγείας, της ασφάλειας και της διακυβέρνησης. Παράλληλα, κάλεσε τους δωρητές και την κυβέρνηση του Πορτ-ο-Πρενς να μην επιστρέψουν στις στρατηγικές που έχουν αποδειχτεί ανίκανες να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της πιο φτωχής χώρας της αμερικανικής ηπείρου.

Περίπου 138 χώρες, διεθνείς οργανισμοί, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα, αλλά και μη κυβερνητικές οργανώσεις και μέλη της διασποράς της Αϊτής, μετέχουν στη Διεθνή Διάσκεψη Δωρητών για ένα Καλύτερο Μέλλον για την Αϊτή. Η σύνοδος αποσκοπεί στη συγκέντρωση περίπου 3,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων για περίοδο περίπου 18 μηνών.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε