Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Στους 2500 οι νεκροί στο Νεπάλ που ακόμα σείεται – ΠΡΟΣΟΧΗ, ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

Στους 2500 οι νεκροί στο Νεπάλ που ακόμα σείεται – ΠΡΟΣΟΧΗ, ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

Ισχυροί μετασεισμοί συγκλονίζουν σήμερα το Νεπάλ και την πρωτεύουσα Κατμαντού μία ημέρα μετά τον καταστροφικό σεισμό των 7,9 βαθμών που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 2.500 και πλέον ανθρώπων. Τα σωστικά συνεργεία δεν σταματούν να εντοπίζουν νεκρά σώματα… 

Ο μεγαλύτερος μετασεισμός είχε μέγεθος 6,7 βαθμών και σημειώθηκε σε μια περιοχή που βρίσκεται βορειοδυτικά του Κατμαντού, σε κοντινή απόσταση από την κινεζική μεθόριο, σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής (USGS).

Η δόνηση έγινε αισθητή έως το όρος Έβερεστ, όπου προκάλεσε νέες χιονοστιβάδες, σύμφωνα με τους ορειβάτες που βρίσκονται στο σημείο.

Σύμφωνα με την αστυνομία του Νεπάλ, ο σεισμός των 7,9 βαθμών είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 2.152 ανθρώπων και τον τραυματισμό 4.629 ανθρώπων στο Νεπάλ.

Στην Ινδία, οι αρχές κάνουν λόγο για 57 νεκρούς, κυρίως στο κρατίδιο Μπιχάρ. Στο Θιβέτ τουλάχιστον 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν, όπως μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων.

Θεωρείται βέβαιο ότι οι αριθμοί αυτοί θα αυξηθούν, την ίδια ώρα που οι υπηρεσίες αρωγής και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως οι Γιατροί του Κόσμου, προσπαθούν να εκτιμήσουν το εύρος της καταστροφής και τις ανάγκες των κατοίκων.

Οι επιχειρήσεις συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς.
«Έχουμε αναπτύξει όλες μας τις δυνάμεις και συμμετέχουν στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης» διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος τύπου της αστυνομίας, Κάμαλ Σινγκ Μπαμ.

«Έχουμε στείλει ελικόπτερα στις πληγείσες περιοχές και πραγματοποιούμε έρευνες στα ερείπια των κτιρίων αναζητώντας τυχόν επιζώντες» προσέθεσε ο ίδιος.

Την ίδια ώρα στο Έβερεστ είναι συγκλονιστικές οι μαρτυρίες των επιζώντων από τη χιονοστιβάδα που προκάλεσε ο σεισμός:

«Έτρεξα και ο όγκος του χιονιού, που έμοιαζε με ένα τεράστιο λευκό κτίριο 50 ορόφων, με καταπλάκωσε. Προσπάθησα να σηκωθώ και με παρέσυρε ξανά» περιέγραψε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τζορτζ Φούλσαμ, ένας βιολόγος από τη Σιγκαπούρη.

Τουλάχιστον 18 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στο Έβερεστ.

Αξιωματούχοι του υπουργείου Τουρισμού εκτιμούν ότι τουλάχιστον 1.000 ορειβάτες, εκ των οποίων οι 400 αλλοδαποί, βρίσκονταν στον καταυλισμό βάσης ή είχαν ήδη ξεκινήσει την αναρρίχησή τους όταν σημειώθηκε ο σεισμός.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς που κατήρτισε έναν κατάλογο των υπηκόων ξένων χωρών που βρίσκονταν στο Νεπάλ και στο όρος Έβερεστ όταν σημειώθηκε ο σεισμός και βασίζεται στα στοιχεία που έδωσαν ορισμένες κυβερνήσεις ξένων κρατών, δύο Έλληνες υπήκοοι είναι καλά στην υγεία τους. 


Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε