Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

260.000 άνεργοι γιατί δεν πίνουμε μπύρα!

Η κατανάλωση μπύρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση μειώθηκε κατά 8% από το 2008 έως το 2010, οδηγώντας σε απώλεια 260.000 θέσεων εργασίας, το 85% των οποίων αντιστοιχεί στον ευρύτερο ξενοδοχειακό τομέα και τον κλάδο φιλοξενίας, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα μελέτης της Ernst & Young και της Regioplan.

Τα κρατικά έσοδα από τον κλάδο ζυθοποιίας, συμπεριλαμβανομένης της συλλογής των ειδικών δασμών κατανάλωσης, μειώθηκαν κατά 6% σε ένα έτος, από 54 δισ. το 2008 σε 50,6 δισ. ευρώ το 2009, παρά τις αυξήσεις των φόρων στη μπύρα σε αρκετές χώρες.

Παρότι η συνολική συνεισφορά της ζυθοποιίας στην οικονομία της ΕΕ έχει μειωθεί κατά 10% από το 2008, η συνεισφορά του κλάδου ζυθοποιίας στην οικονομία παραμένει πολύ σημαντική.

Η παραγωγή και η κατανάλωση μπύρας παρέχει περισσότερες από 2.000.000 θέσεις εργασίας σε όλη την Ευρώπη, ενώ οι συνολικές ετήσιες πωλήσεις ανέρχονται περίπου σε 106 δισ. ευρώ. Παρά το δυσμενές οικονομικό πλαίσιο, ο αριθμός των ζυθοποιιών αυξήθηκε κατά το προηγούμενο έτος, υπερβαίνοντας τις 3.600 επιχειρήσεις από τις 3.000 το 2008. Οι πωλήσεις μπύρας χωρίς αλκοόλ έχουν επίσης αυξηθεί σε ορισμένες χώρες.

Η μείωση της οικονομικής συνεισφοράς του κλάδου οφείλεται, πέραν της τρέχουσας οικονομικής ύφεσης, και στην αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης, τις υψηλότερες τιμές πρώτων υλών, τους νέους περιορισμούς και την αυξανόμενη μετατόπιση από την κατανάλωση στον κλάδο φιλοξενίας προς την κατανάλωση στον τομέα λιανικής και την κατανάλωση στο σπίτι, όπου τα κρατικά έσοδα, τόσο σε επίπεδο προστιθέμενης αξίας όσο και σε επίπεδο θέσεων απασχόλησης, που προκύπτουν από ένα λίτρο μπύρας, είναι σημαντικά χαμηλότερα. Οι πωλήσεις μπύρας μειώθηκαν κατά 15% στον ξενοδοχειακό τομέα και τον κλάδο φιλοξενίας σε σύγκριση με τη μείωση κατά 4% σε καταστήματα λιανικής.

Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008, η Κίνα ξεπέρασε την ΕΕ και έγινε ο μεγαλύτερος παραγωγός μπύρας στον κόσμο!

Παρά την κρίση, ο κλάδος έχει προσαρμοστεί αρκετά καλά, παρότι οι συνεχείς αυξήσεις στον ειδικό δασμό κατανάλωσης μπύρας θα καταστείλουν οποιαδήποτε ανάκαμψη και απαιτούνται κρατικές πολιτικές υποστήριξης σε επίπεδο κανονιστικών ρυθμίσεων και φορολόγησης, προκειμένου να ενισχυθεί η ανάπτυξη της ευρύτερης οικονομίας της ΕΕ και να αποτραπεί η περαιτέρω απώλεια θέσεων εργασίας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε