Ειδήσεις ΣΕΙΣΜΟΣ· ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ Λιακάδα 38 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

28 άνθρωποι-«βόμβες ραδιενέργειας» στη Φουκουσίμα

28 άνθρωποι-«βόμβες ραδιενέργειας» στη Φουκουσίμα
ΦΩΤΟ REUTERS
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 16.04.2011 | 08:14
Πρώτη δημοσίευση: 15.04.2011 | 21:44

Ο εφιάλτης της Φουκουσίμα δεν έχει τέλος για τον ιαπωνικό λαό. Και περισσότερο για τους εργαζόμενους στον πυρηνικό σταθμό, 28 εκ των οποίων εκτέθηκαν σε υψηλές δόσεις ακτινοβολίας.

Τη σοκαριστική παραδοχή έκανε η ίδια η Ιαπωνία, που ανακοίνωσε στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ότι 28 από τους 300 εργαζόμενους –«ήρωες της Φουκουσίμα» πως τους αποκάλεσαν οι απλοί πολίτες- που αγωνίζονταν για τη σταθεροποίηση της κατεστραμμένης πυρηνικής μονάδας Φουκουσίμα Νταϊτσί, εκτέθηκαν περισσότερο απ’ το κανονικό στη ραδιενέργεια.

Οι 28 έχουν συσσωρεύσει δόσεις ακτινοβολίας πάνω από 100 μιλισιβέρτ (mSv), τόνισε η ΙΑΕΑ, επικαλούμενη στοιχεία από τις ιαπωνικές αρχές. «Κανένας εργαζόμενος δεν έλαβε μια δόση παραπάνω από τα ανώτατα όρια των 250 mSv για τον περιορισμό της έκθεσης των εργαζομένων σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης», αναφέρει η Διεθνής Υπηρεσία.

Η μέση δόση για έναν εργαζόμενο σε πυρηνικό εργοστάσιο είναι 50 μιλισιβέρτ σε διάστημα πέντε ετών. Τον περασμένο μήνα δύο εργαζόμενοι από τη μονάδα της Φουκουσίμα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, αφότου τα πόδια τους εκτέθηκαν σε 170-180 μιλισιβέρτ όταν πάτησαν σε μολυσμένο νερό. Έκτοτε συνήλθαν.

Η Φουκουσίμα είναι η χειρότερη πυρηνική καταστροφή μετά το Τσερνομπίλ, πριν από 25 χρόνια, και οι ιαπωνικές αρχές την έχουν βαθμολογήσει ως την πιο σοβαρή σε μια διεθνώς αναγνωρισμένη κλίμακα. Ωστόσο, σε αντίθεση με το Τσερνομπίλ, κανείς δεν φαίνεται να έχει πεθάνει από την έκθεση σε ραδιενεργή ακτινοβολία.   Διαδώστε αυτό το άρθρο