Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

28 νεκροί σε ναυάγιο μεταναστών στην Αυστραλία – Συγκλονιστικό βίντεο

REUTERS
Συνεχίζεται η έρευνα για επιζώντες μετά το ναυάγιο σκάφους με έως και 100 επίδοξους μετανάστες που επρόκειτο να ζητήσουν άσυλο· τουλάχιστον 28 νεκροί, ανάμεσά τους πολλά παιδιά. Τα βίντεο που μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης είναι συγκλονιστικά.
 

Οι έρευνες για επιζώντες από το ναυάγιο ενός σκάφους γεμάτο με πρόσφυγες που επρόκειτο να ζητήσουν άσυλο στην Αυστραλία το οποίο κομματιάστηκε όταν έπεσε ακυβέρνητο σε βράχια στο Νησί των Χριστουγέννων, στα ανοικτά της χώρας–αξιωματούχοι εξέφραζαν φόβους ότι τα θύματα ενδέχεται να ξεπεράσουν τα 50.
 
Τουλάχιστον 28 άνθρωποι, περιλαμβανομένων παιδιών, είναι επιβεβαιωμένο ότι έχασαν τη ζωή τους όταν το σκάφος στο οποίο επέβαιναν έπεσε στα βράχια, ενώ κάτοικοι κοιτούσαν ανήμποροι με φρίκη–τόσο από τη σύγκρουση όσο και από πνιγμό.

 

 
Ο υπουργός Μετανάστευσης της Αυστραλίας Κρις Μπόουεν δήλωσε ότι δεν είναι ακόμα γνωστό πόσοι ακριβώς επίδοξοι μετανάστες, που πιστεύεται ότι είχαν ξεκινήσει από το Ιράκ και το Ιράν, βρίσκονταν στο πλοίο. “Επιζώντες λένε ότι ήταν από 70 έως και 100”, είπε σε εγχώριο ραδιοφωνικό σταθμό σήμερα Πέμπτη.
 
Μέχρι στιγμής είναι γνωστό ότι έχουν διασωθεί 42 άνθρωποι, με δύο γυναίκες να νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση σε νοσοκομείο του Περθ όπου μεταφέρθηκαν αεροπορικώς.
 
Ο δρ. Ντέιβιντ ΜάκΙλροϊ δήλωσε ότι η μια γυναίκα “έχει υποστεί τραύματα στην κοιλιακή χώρα, ενώ η άλλη έχει προβλήματα στους πνεύμονες, πιθανώς από εξ αιτίας του ότι κατάπιε θαλασσινό νερό και ντίζελ”.
 
Πολλοί από τους τραυματίες, πρόσθεσε ο ΜάκΙλροϊ, νοσηλεύονται στο Νησί των Χριστουγέννων–όπου βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα προσωρινής κράτησης μεταναστών.
 

Κάτοικοι του νησιού είπαν ότι παρακολουθούσαν από τα σπίτια τους σε λόφους καθώς εκτυλισσόταν η τραγωδία χθες Τετάρτη. “Παιδιά είχαν πέσει στο νερό. . . ήταν ένα μικρό παιδί με σωσίβιο που έπλεε με το πρόσωπο στο νερό πολλή ώρα. . . νεκρό προφανώς”, δήλωσε ο Σάιμον Πρινς, καταστηματάρχης στην περιοχή. “Είναι κάτι που δεν θα μπορέσω να το ξεχάσω εύκολα”, πρόσθεσε, εξηγώντας ότι τον ξύπνησαν οι κραυγές απόγνωσης των θυμάτων κι έτρεξε να βοηθήσει, αλλά οι ισχυροί άνεμοι και τα ρεύματα έσπρωχναν τα σωσίβια που έριχνε στο νερό στην βραχώδη, απόκρημνη ακτή. Μόνο ένας άνδρας κατάφερε να κάνει ένα “απίστευτο άλμα” και να σωθεί πριν το σκάφος συντριβεί στα βράχια ακυβέρνητο, παρασυρμένο, καθώς η μηχανή του είχε σταματήσει.
 
Άλλοι αυτόπτες είπαν ότι το πλεούμενο ήταν γεμάτο με επιβάτες, κυρίως οικογένειες, με δεκάδες να είναι ξαπλωμένοι στο κατάστρωμα, πιθανότατα άρρωστοι, όταν κυριολεκτικά διαλύθηκε.
 
Διασώστες προσπάθησαν να φτάσουν τους ναυαγούς με φουσκωτά ενώ κάτοικοι σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα για να βοηθήσουν αλλά “δεν μπορούσαν να κάνουν πολλά”, δήλωσε ο Καμάρ Ισμαήλ, δημοτικός σύμβουλος σε μια κοινότητα στο νησί. “Η τραγωδία εξελισσόταν επί ώρα. . . είδαμε ανθρώπους να πνίγονται”, είπε ένας ακόμα αυτόπτης, ο Φίλιπ Στιούαρτ.
 
Χιλιάδες άνθρωποι από το Ιράκ, το Αφγανιστάν και τη Σρι Λάνκα έχουν φθάσει στις ακτές της Αυστραλίας εφέτος με την ελπίδα ότι θα τους παραχωρηθεί άσυλο, συχνά πάνω σε παλιά κι επικίνδυνα πλεούμενα, με ενδιάμεσο σταθμό του παράτολμου και αβέβαιου ταξιδιού την Ινδονησία. Τα σκάφη που έχουν φθάσει στην Αυστραλία εντός 2010 είναι τουλάχιστον 130.
 
Πέντε Αφγανοί είχαν πνιγεί όταν στο σκάφος τους σημειώθηκε έκρηξη κοντά στον ύφαλο Άσμορ, σε μικρή απόσταση από το Νησί των Χριστουγέννων, το 2009.
 
Η πρωθυπουργός Τζούλια Γκίλαρντ, που διέκοψε τις διακοπές της, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου μαζί με τον υπουργό Μετανάστευσης για το θέμα σήμερα Πέμπτη, καθώς οι δεκάδες θάνατοι εντείνουν τις πιέσεις προς την κυβέρνηση να αμβλύνει την πολιτική της στο ζήτημα.
 
Η Γκίλαρντ παραδέχθηκε ότι το μεταναστευτικό είναι από τα “πιο διχαστικά” ζητήματα στη χώρα, έπαιξε κρίσιμο ρόλο στις εκλογές και βρίσκεται ξανά στην κορυφή της ατζέντας.
 
“Αναπόφευκτα θα υπάρξει δημόσιος διάλογος σχετικά με όσους ζητούν άσυλο και τους πρόσφυγες, κι είμαι υπέρ μιας ειλικρινούς και ανοικτής εθνικής συζήτησης για την πολιτική” που ακολουθείται, δήλωσε η πρωθυπουργός. Η Γκίλαρντ ανακοίνωσε ότι μια δικομματική επιτροπή θα ερευνήσει την τραγωδία και θα προτείνει τις όποιες αλλαγές πολιτικής–απόφαση εξαιρετικά ασυνήθιστη.
 
“Πιστεύω ότι ο μηχανισμός των δύο κομμάτων θα βοηθήσει όλο το κοινοβούλιο και το λαό της Αυστραλίας να καταλάβει τα γεγονότα”, δήλωσε.
 
Στο πρόσφατο παρελθόν ο διάλογος για το θέμα χρωματίστηκε από ξενόφοβα συνθήματα και τις ανησυχίες περί εθνικής ασφάλειας και της τρομοκρατίας. Το κόμμα των Πρασίνων επανέλαβε τις εκκλήσεις του να υπάρξει μια “πιο ανθρώπινη” αντιμετώπιση των επίδοξων μεταναστών που φθάνουν στις ακτές της χώρας με ξύλινα σκαριά, ενώ ο ανεξάρτητος βουλευτής Μπομπ Όκενσοτ–ο οποίος στηρίζει την κυβέρνηση–έθεσε το ερώτημα γιατί το πλεούμενο “δεν είχε αναχαιτιστεί” πριν φθάσει τις ακτές του νησιού.
 
Η Γκίλαρντ–η κυβέρνηση της οποίας διατηρείται στην εξουσία χάρη στις ψήφους των Πρασίνων και ανεξάρτητων–είπε ότι ο άσχημος καιρός συνέβαλε να μην εντοπιστεί το σκάφος πριν να βρεθεί σε κίνδυνο αλλά πρόσθεσε ότι τα γεγονότα θα είναι σαφέστερα όταν η αστυνομία και η συνοριοφυλακή ολοκληρώσουν τις έρευνές τους. “Κατόπιν μπορούμε να κάνουμε έναν διάλογο για την πολιτική” στο μεταναστευτικό, πρόσθεσε.
 
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε