Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

29,2 εκατ. δολάρια για τη «συνάντηση του Αντώνιου και της Κλεοπάτρας»

Πρόκειται για έναν πίνακα του 19ου αιώνα, για τον οποίο «κονταροχτυπήθηκαν» μέχρι τέλους δυο πλειοδότες σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s.

«Η Συνάντηση του Αντώνιου και της Κλεοπάτρας: 41 π.Χ.» είναι έργο του βικτωριανού καλλιτέχνη Sir Alma-Tadema. Δυο πλειοδότες οδηγούσαν τον ανταγωνισμό πάνω από οκτώ λεπτά, μέσω τηλεφώνου, για τον συγκεκριμένο πίνακα, ανεβάζοντας την τελική τιμή στο ποσό των 29.202.500 δολαρίων, σχεδόν έξι φορές πάνω από την αρχική υψηλή εκτίμηση των 5 εκατ. δολαρίων!

Συνολικά, η δημοπρασία ευρωπαϊκής τέχνης συγκέντρωσε 44,6 εκατ. δολάρια.

Στο έργο «Η Συνάντηση του Αντώνιου και της Κλεοπάτρας: 41 Π.Χ» ο καλλιτέχνης απεικονίζει μια από τις πλέον διάσημες στιγμές στη Ρωμαϊκή και Αιγυπτιακή ιστορία. Αντί να χρησιμοποιήσει μεταφράσεις αρχαίων κειμένων ως πηγή, εμπνεύστηκε για τη σύνθεσή του από το έργο του Σαίξπηρ «Αντώνιος και Κλεοπάτρα» το οποίο και ανέβαινε συχνά στις θεατρικές σκηνές του Λονδίνου της εποχής.

Ο Alma-Tadema επέλεξε να απεικονίσει μια λεπτή και ευαίσθητη στιγμή μιας ερωτικής ιστορίας γεμάτης δράμα: την αισθησιακή ανάμνηση του Αντώνιου από την πρώτη του συνάντηση με την Κλεοπάτρα στην Ταρσό, απόδειξη ότι η Αιγύπτια βασίλισσα ήταν η αληθινή του αγάπη.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε