Τετάρτη, 24 Απρ.
25oC Αθήνα

29 νεκροί από τα καρτέλ των ναρκωτικών

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS
Εικοσιεννιά άνθρωποι σκοτώθηκαν με τρόπο που παραπέμπει στην δράση εκτελεστών των καρτέλ των ναρκωτικών από το απόγευμα της Τρίτης ως το πρωί της Τετάρτης στη Σιουδάδ Χουάρες, στο βόρειο Μεξικό.

 

Οκτώ από αυτούς δολοφονήθηκαν από ομάδα ενόπλων που εισέβαλαν σε μπαρ στην πόλη, πήραν μαζί τα θύματα –έξι εκ των οποίων ήταν “κάτω των 24, και δυο ήταν ανήλικοι”, σύμφωνα με την τοπική ιατροδικαστική υπηρεσία– και τα εκτέλεσαν στο χώρο στάθμευσης του νυκτερινού κέντρου. Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, τα θύματα φέρονται να ήταν μέλη της συμμορίας Los Aztecas, που έχει συνδεθεί με το καρτέλ της Χουάρες.
 
Τέσσερις ακόμα νέοι, δυο φοιτητές πανεπιστημίου και δυο μαθητές τεχνικού σχολείου, δολοφονήθηκαν από άνδρες που πυροβόλησαν πάνω από 50 φορές εναντίον τους, σύμφωνα με την εισαγγελία.
 
Η Χουάρες, στην πολιτεία Τσιουάουα, με 1,3 εκατ. κατοίκους, θεωρείται η πιο βίαιη πόλη στο Μεξικό. Σε αυτήν σημειώθηκαν πάνω από 2.600 δολοφονίες το 2009, επί συνόλου 7.700 σε όλο το Μεξικό, στο πλαίσιο της διαμάχης μεταξύ των καρτέλ των ναρκωτικών για τον έλεγχο του λαθρεμπορίου προς την αγορά των ΗΠΑ. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα από το 2006, όταν ο πρόεδρος Φελίπε Καλδερόν εξαπέλυσε την εκστρατεία του εναντίον του οργανωμένου εγκλήματος, έχουν βρει το θάνατο πάνω από 23.000 άνθρωποι στη χώρα.
 
Την 8η Απριλίου η ομοσπονδιακή αστυνομία αντικατέστησε το στρατό στη Χουάρες στο ρόλο της επιβολής του νόμου. Στην πόλη έχουν αναπτυχθεί 5.000 ομοσπονδιακοί αστυνομικοί.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε