Παρασκευή, 19 Απρ.
18oC Αθήνα

2ος γύρος δημοτικών εκλογών στην Ιταλία, νέο τεστ για τον Μόντι

2ος γύρος δημοτικών εκλογών στην Ιταλία, νέο τεστ για τον Μόντι

Τέσσερα εκατομμύρια ψηφοφόροι στην Ιταλία καλούνται στις κάλπες την Κυριακή και τη Δευτέρα για το δεύτερο γύρο των συμπληρωματικών δημοτικών εκλογών.

Η νέα ψηφοφορία αναμένεται να είναι, όπως και την προηγούμενη φορά, κόλαφος για τα παραδοσιακά κόμματα, καθώς η χώρα βρίσκεται σε πλήρη ύφεση.

Αυτή τη φορά οι εκλογές θα διεξαχθούν μόνο σε 120 πόλεις (από τις 8.000 της Ιταλίας) και οι προβολείς έχουν στραφεί κυρίως στην Πάρμα, τη Γένοβα και το Παλέρμο.

Ο πρώτος γύρος, ο οποίος διεξήχθη σε 940 κοινότητες, σημαδεύτηκε με εκλογική πανωλεθρία της δεξιάς του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και της Λέγκας του Βορρά, κόμματος κατά των μεταναστών, με την αποχή και την άνοδο της δύναμης του μικρού λαϊκιστικού κόμματος “Πέντε αστέρια” του Ιταλού κωμικού Μπέπε Γκρίλο.

Τα αποτελέσματα αυτά ερμηνεύτηκαν ως η συνέπεια μιας απόρριψης της “κάστας” των επαγγελματιών πολιτικών και της αύξησης των ανησυχιών απέναντι στην κρίση και στο σκληρό πρόγραμμα λιτότητας που ασκεί η τεχνοκρατική κυβέρνηση του Μάριο Μόντι.

Ο Λαός της Ελευθερίας (PDL), το κόμμα του Μπερλουσκόνι, αποκλείστηκε από το β΄ γύρο σε αρκετές πόλεις, αρχίζοντας από το Παλέρμο, όπου δύο υποψήφιοι της αριστεράς είχαν τις καλύτερες εκλογικές επιδόσεις.
Η Λέγκα του Βορρά, πρώην βασικός σύμμαχος του «καβαλιέρε» είχε την ίδια τύχη καταγράφοντας πολύ χαμηλές επιδόσεις σε ορισμένα από τα προπύργιά της στο Βορρά, εξαιτίας ενός σκανδάλου που έχει σχέση με τη χρήση των εκλογικών επιδοτήσεων στο οποίο εμπλέκεται το όνομα του ιδρυτή της Ουμπέρτο Μπόσι και των δυο γιών του.

Ο δεύτερος γύρος θα χαρακτηριστεί από αρκετές μονομαχίες των οποίων το μόνο κοινό σημείο είναι η απουσία του PDL στις μεγάλες πόλεις, ενώ υπήρξε το ισχυρότερο κόμμα της Ιταλίας μέχρι τις βουλευτικές εκλογές του 2008, με ποσοστό που κυμάνθηκε μεταξύ 37% και 38%.

Από την κατάρρευση των δύο κομμάτων τα οποία κυβέρνησαν στην Ιταλία μέχρι το Νοέμβριο του 2011 επωφελήθηκε κατά τον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών η κεντροαριστερά, αλλά συχνά με υποψήφιους που δεν προέρχονταν από το Δημοκρατικό Κόμμα (PD), το μεγαλύτερο κόμμα της ιταλικής αριστεράς.

Επίσης μεγάλος ωφελημένος είναι το κίνημα “Πέντε αστέρια” του Φεντερίκο Πιτσατόρι ενός κωμικού που έγινε ακτιβιστής και μετά πολιτικός και επικριτής των παραδοσιακών κομμάτων και πολιτειακών θεσμών της χώρας, όπως ο πρόεδρος της Δημοκρατίας για τον οποίο τρέφει σεβασμό ο ιταλικός λαός.

Στο Παλέρμο της Σικελίας, τη μεγαλύτερη από τις πόλεις όπου θα διεξαχθούν εκλογές την Κυριακή, δύο υποψήφιοι της αριστεράς βρίσκονται στο β΄γύρο: ο Λεολούκα Ορλάντο (46,6%) εκπρόσωπος του αριστερού κόμματος Ιταλία των Αξιών και ο Φαμπρίτσιο Φεραντέλι (20,7%) υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος (PD). Ο Ορλάντο, ένας υπέρμαχος στον αγώνα κατά της μαφίας, ήταν ήδη δήμαρχος στην πρωτεύουσα της Σικελίας επί μια δεκαετία.

Το Παλέρμο διοικείτο μέχρι τον Ιανουάριο από ένα δεξιό δήμαρχο, ο οποίος παραιτήθηκε τρεις μήνες πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών, μετά τις κατηγορίες σε βάρος του για κατάχρηση εξουσίας και το άδειασμα των ταμείων της πόλης.

Στη Γένοβα, στη βορειοδυτική Ιταλία, στο δεύτερο γύρο κοντράρονται ο υποψήφιος της αριστεράς Μάρκο Ντόρια, ένας 54χρονος καθηγητής Οικονομίας, ο οποίος θεωρείται φαβορί με ποσοστό 48,6% που απέσπασε στον πρώτο γύρο, και ο κεντρώος υποψήφιος Ενρίκο Μούσο που έλαβε 14,8% πριν από δύο εβδομάδες.

Στο Παλέρμο το κίνημα του Μπέπε Γκρίλο ελπίζει ακόμη σε μια νίκη, παρότι ο υποψήφιός του είναι σε δυσμενή επαναληπτική εκλογή, καθώς οι υποψήφιοι δεν συγκέντρωσαν πλειοψηφία στον α΄γύρο: ο Φεντερίκο Πιτσατόρι έλαβε ποσοστό 19,5% έναντι 39,5% του υποψηφίου της αριστεράς Βιντσέντσο Μπερνατσόλι.

Τα αποτελέσματα του β΄ γύρου των συμπληρωματικών εκλογών που θα αρχίσουν να ανακοινώνονται το απόγευμα της Δευτέρας, δεν θα αλλάξουν τίποτε στο επίπεδο των πολιτικών ισορροπιών εθνικής κλίμακας πριν από τις προγραμματισμένες για την άνοιξη του 2013 βουλευτικές εκλογές.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε