Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

30.000 επιπλέον στρατιώτες στο Αφγανιστάν!

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Αυτό αναμένεται να ανακοινώσει ο Μπαράκ Ομπάμα και ήδη έχουν ξεκινήσει οι συγκρίσεις με το Βιετνάμ.

Ο Λευκό Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα στείλει περισσότερους από 30.000 στρατιώτες σταδιακά μέσα σε έξι μήνες στο Αφγανιστάν και πλέον οι δυνάμεις στη χώρα θα φτάσουν τους 100.000 στρατιώτες. Οι επίσημες ανακοινώσεις από το στόμα του Αμερικανού προέδρου θα  γίνουν τα ξημερώματα (03.00 ώρα Ελλάδας) από την στρατιωτική ακαδημία Ουέστ Πόιντ στην Ν. Υόρκη. 

Παράλληλα όμως με τον αριθμό των επιπλέον στρατιωτών ο Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται να δώσει και ένα χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων που θα ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια προκειμένου να μειώσει τις επικρίσεις που δέχεται για το θέμα.

Να σημειωθεί ότι ο Αμερικανός πρόεδρος πριν εκλεγεί είχε υποσχεθεί αποχώρηση από το Αφγανιστάν, την οποία τελικά δεν καταφέρε να υλοποιήσει. Αυτό το γεγονός τον φέρνει αντιμέτωπο και με αρκετούς Δημοκρατικούς που υποστηρίζουν μία μικρή ενίσχυση των δυνάμεων με περίπου 10.000 στρατιώτες. 

Ωστόσο, οι ΗΠΑ αντιμετώπιζουν το ίδιο πρόβλημα που είχε η Σοβιετική Ένωση όταν εισέβαλε στο Αφγανιστάν. Σε περίπτωση που αποχωρήσουν ρισκάρουν έναν εμφύλιο πόλεμο και την επιστροφή των Ταλιμπάν στις θέσεις που έχουν καταλάβει οι σύμμαχοι σαν να μην πέρασε μία μέρα.

Έτσι, εκείνοι που κέρδισαν αυτή τη μάχη φαίνεται ότι είναι οι στρατηγοί που ζητούσαν δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες και αύξηση της αμερικανικής παρουσίας στο Αφγανιστάν. Ο διοικητής των αμερικανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν, στρατηγός Στάνλεϊ Μακ Κρίσταλ είχε ζητήσει από την αρχή την αποστολή 40.000 στρατιωτών. 

Αντίθετα ειδικοί αναλυτές εισηγούνταν στον Αμερικανό πρόεδρο την αποστολή μέχρι 16.000 στρατιωτών, καθώς θεωρούν καταστροφικό να ρισκάρονται ανθρώπινες ζωές και να ξοδεύονται χρήματα για μία τόσο διεφθαρμένη χώρα, όπως το Αφγανιστάν.   

Ήδη στις ΗΠΑ έχει ξεκινήσει η συζήτηση για το εάν το Αφγανιστάν θα εξελιχθεί στο Βιετνάμ του Ομπάμα, όπως συνέβη παλαιότερα με τον Νίξον που προεκλογικά υποσχέθηκε αποχώρηση και μετά ενίσχυσε τις δυνάμεις και προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων εναντίον του.     

Πάντως ο Μπαράκ Ομπάμα, σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του, έχει ενημερώσει τους ομολόγους του σε Ιταλία, Αυστραλία, Γερμανία, Ρωσία, Γαλλία και Βρετανία και ζήτησε ενισχύσεις που οι ευρωπαίοι δεν βλέπουν με καλό μάτι. 

Διαβάστε επίσης 
Καθυστερούν οι ευρωπαϊκές ενισχύσεις στο Αφγανιστάν
9.000 Αμερικανοί στο Αφγανιστάν

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε