Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

31 Δεκεμβρίου: Εθνική επέτειος για το Ιράκ

Ο ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι κήρυξε την 31η Δεκεμβρίου “Ημέρα του Ιράκ” για να σηματοδοτήσει το τέλος των επιχειρήσεων και την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη χώρα.

“Ανακοινώνω στον ιρακινό λαό ότι η 31η Δεκεμβρίου, ημέρα κατά την οποία ολοκληρώνεται η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων, θα είναι εθνική επέτειος, θα την αποκαλέσουμε ‘Ημέρα του Ιράκ’. Είναι μία γιορτή για όλους του Ιρακινούς (…) Η χώρα σας είναι ελεύθερη”, δήλωσε ο Μάλικι στη διάρκεια τελετής ενώπιον εκατοντάδων ανθρώπων, πολλών υπουργών και υψηλόβαθμων αξιωματούχων στο αθλητικό κέντρο αλ Σάαμπ, στο κέντρο της Βαγδάτης.

“Σήμερα υψώστε την ιρακινή σημαία παντού σε όλη τη χώρα και ενωθείτε κάτω από αυτήν. Σήμερα το Ιράκ απελευθερώνεται και είστε εσείς κυρίαρχοι”, πρόσθεσε.

“Η αποχώρηση του αμερικανικού στρατού από το Ιράκ σηματοδοτεί την επιστροφή στην κανονικότητα. Αυτό σημαίνει ότι όσοι βάζουν στο στόχαστρό τους πολίτες, την αστυνομία, τον στρατό ή τις άλλες δυνάμεις ασφαλείας, ή σαμποτάρουν τις υποδομές (του Ιράκ) είναι ένοχοι μεγάλης προδοσίας και κατατάσσονται στο στρατόπεδο των εχθρών”, επεσήμανε ο ιρακινός πρωθυπουργός.

Ο Μάλικι δεσμεύθηκε ότι θα εργαστεί για να διασφαλίσει την ελευθερία και “τον σεβασμό στην πολιτική, πνευματική και θρησκευτική διαφορετικότητα”.

Νωρίτερα χιλιάδες Ιρακινοί είχαν λάβει μήνυμα στα κινητά τους τηλέφωνα με το όνομα αλ Μάλικι γραμμένο με κεφαλαία. “Όλοι μας για το Ιράκ”, έγραφε το μήνυμα. “Συγχαίρω εσάς και τον περήφανο ιρακινό λαό μας γι’ αυτή τη μεγάλη ημέρα στην ιστορία μας (…) Ο αδελφός σας Νούρι αλ Μάλικι”, πρόσθετε.

Οι τελευταίοι αμερικανοί στρατιώτες έφυγαν από το Ιράκ την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου βάσει μίας συμφωνίας που υπεγράφη στα τέλη του 2011 μεταξύ της ιρακινής κυβέρνησης και της Ουάσινγκτον.

Τις τελευταίες εβδομάδες η χώρα περνά πολιτική κρίση, η οποία, σύμφωνα με κάποιους, απειλεί να οδηγήσει το Ιράκ σε εμφύλιο πόλεμο.

Εναντίον του ιρακινού αντιπροέδρου Τάρεκ αλ Χασέμι έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για συνομωσία, γεγονός που βάθυνε την κρίση μεταξύ του σιίτη Μάλικι και του σουνιτικού κόμματος Ιρακίγια, στο οποίο ανήκει και ο Χασέμι.

Πάντως ο Μάλικι στη διάρκεια της σημερινής τελετής υπογράμμισε ότι οι Ιρακινοί μπορούν “να είναι απολύτως βέβαιοι ότι το Ιράκ έχει απαλλαχθεί για πάντα από τη δικτατορία και το νόμο του ενός κόμματος, της μίας θρησκείας και του μοναδικού ηγέτη”, την ώρα που τα στελέχη του Ιρακίγια τον κατηγορούν ότι παραβιάζει τους όρους κατανομής της εξουσίας που συμφωνήθηκαν πέρυσι για τη δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Διαβάστε

Ιράκ: Οι “σημαδιακές” εικόνες ενός πολέμου που μόλις τελείωσε

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε