Παρασκευή, 29 Μαρ.
23oC Αθήνα

342 «ναι» στον «καβαλιέρε» – Σενάρια για εκλογές την άνοιξη

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι κατάφερε να πάρει την πολυπόθητη ψήφο εμπιστοσύνης από την ιταλική Βουλή και γλίτωσε -για την ώρα- στην πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Στην κρίσιμη ψηφοφορία της Τετάρτης στην ιταλική Βουλή, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ζήτησε τη στήριξη του σώματος για να μπορέσει να συνεχίσει την εφαρμογή των κύριων προγραμματικών του σημείων και την εξασφάλισε με 342 «ναι». Υπέρ της πτώσης της κυβέρνησης ψήφισαν 275 βουλευτές, ενώ υπήρξαν και τρεις αποχές.

Οι παρατηρητές σημειώνουν ότι από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας προκύπτει με σαφήνεια ότι η υποστήριξη των 35 βουλευτών που πρόσκεινται στον Τζιανφράνκο Φίνι είναι απαραίτητοι για να μπορέσει να προχωρήσει ο «καβαλιέρε» στην πρωθυπουργική του θητεία.

Υπογραμμίζεται, επίσης, ότι η πραγματική δοκιμασία για την κυβέρνηση του Μπερλουσκόνι θα είναι τώρα η καθημερινή διαχείριση θεμάτων όπως η λαθρομετανάστευση, η δικαιοσύνη και οι προσωπικές δικαστικές του υποθέσεις, οι σχέσεις με το Βατικανό.

Σχολιαστές της RAI επιμένουν, πάντως, ότι παρά το θετικό αποτέλεσμα το επικρατέστερο σενάριο παραμένει η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες την ερχόμενη άνοιξη.

Ο πρόεδρος της Βουλής Τζιανφράνκο Φίνι ανακοίνωσε λίγο μετά το τέλος της διαδικασίας ότι το κίνημά του «Μέλλον και ελευθερία» θα μετατραπεί σε κόμμα, ενώ τέλος αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του πρώην εισαγγελέα Αντόνιο ντι Πιέτρο, επικεφαλής του κόμματος «Ιταλία των αξιών», ο οποίος απευθυνόμενος στον Μπερλουσκόνι από το βήμα της Βουλής τόνισε: «Εσείς δεν είστε πρωθυπουργός, είστε ένας βιαστής δημοκρατίας».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε