Παρασκευή, 29 Μαρ.
18oC Αθήνα

38 χρόνια από το προδοτικό πραξικόπημα στην Κύπρο

38 χρόνια από το προδοτικό πραξικόπημα στην Κύπρο

Τριάντα οκτώ χρόνια μετά ξαναζωντανεύουν σήμερα στην Κύπρο οι μνήμες από το προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 1974 της χούντας των Αθηνών και της κυπριακής ΕΟΚΑ Β΄ κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας και του εκλελεγμένου τότε προέδρου της Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.

Στις οκτώ και είκοσι το πρωί, ώρα κατά την οποία ξεκίνησαν τα τάνκ με στόχο την κατάλυση της Δημοκρατίας, ήχησαν σε όλες τις πόλεις οι σειρήνες, σε υπόμνηση της αποφράδας ημέρας.

Στον Ιερό ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο κοιμητήριο Λευκωσίας ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία και μνημόσυνο για τους προασπιστές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παρών ήταν ο πρόεδρος Χριστόφιας, ο πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου και άλλοι επίσημοι.

 Επιμνημόσυνο λόγο είπε ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία Χαράλαμπος Λόττας.

 Στη συνέχεια τελέστηκε τρισάγιο στους τάφους των πεσόντων και έγινε κατάθεση στεφάνων.

 Η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων θα συνέλθει εκτάκτως το μεσημέρι για καταδίκη του δίδυμου εγκλήματος, του προδοτικού πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, που ακολούθησε στις 20 Ιουλίου.

Κόμματα και οργανώσεις, με ανακοινώσεις τους, καταδικάζουν το προδοτικό πραξικόπημα επισημαίνοντας τα τραγικά αποτελέσματα που προκαλούν ο φανατισμός και η διχόνοια. Τονίζουν ότι η 15η αποτελεί «ημέρα εθνικού πένθους και περισυλλογής και αποτίουν φόρο τιμής στον Εθνάρχη Μακάριο, στους μάρτυρες της δημοκρατίας και στους μαχητές της αντίστασης που, χωρίς να λογαριάσουν τη ζωή τους, υπερασπίστηκαν τη Δημοκρατία και τη νομιμότητα».

Τα κόμματα και οι οργανώσεις υπενθυμίζουν ότι η κρισιμότητα της παρούσας περιόδου υπαγορεύει εθνική συνεννόηση, πολιτική συναντίληψη, ευρύτατη συναίνεση και συστράτευση.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε