Τετάρτη, 17 Απρ.
20oC Αθήνα

38 χρόνια μετά αποδόθηκε δικαιοσύνη!

Με την ανακοίνωση της έκθεσης συγγενείς των θυμάτων ξεσπόυν σε χειροκροτήματα. Γι αυτους είναι μια δικαίωση έστω και 38 χρόνια μετά. ΦΩΤΟ REUTERS
Με την ανακοίνωση της έκθεσης συγγενείς των θυμάτων ξεσπόυν σε χειροκροτήματα. Γι αυτους είναι μια δικαίωση έστω και 38 χρόνια μετά. ΦΩΤΟ REUTERS
Η έκθεση της έρευνας έκλεισε οριστικά το κεφάλαιο της “Ματωμένης Κυριακής”, σύμφωνα με τον βρετανικό τύπο.
 

 

Ο βρετανικός τύπος αναφέρει σήμερα ότι η έκθεση της έρευνας για τη σφαγή της “Ματωμένης Κυριακής (Bloody Sunday) στη Βόρεια Ιρλανδία κλείνει οριστικά το κεφάλαιο απορρίπτοντας τη δικαστική δίωξη των στρατιωτών που άνοιξαν πυρ.
 
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα των εφημερίδων, αποδόθηκε δικαιοσύνη, από τη στιγμή που η έκθεση ενοχοποιεί τον στρατό. Οι βρετανοί αλεξιπτωτιστές άνοιξαν πυρ , αν και τα θύματα δεν ήταν οπλισμένα, ούτε ήταν βομβιστές του IRA.
 
“38 χρόνια μετά αποδόθηκε δικαιοσύνη”, είναι ο τίτλος της Guardian, η οποία θεωρεί ότι μια δικαστική δίωξη “θα απειλούσε την ειρήνη”.
 
Ορισμένες από τις οικογένειες των 14 καθολικών θυμάτων συνεχίζουν να ζητούν τη δικαστική δίωξη των στρατιωτών, αλλά οι προτεστάντες τονίζουν ότι στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να διωχθεί και ο Μάρτιν ΜακΓκίνες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της επαρχίας της Βόρειας Ιρλανδίας, ο οποίος ως πρώην στέλεχος του IRA, κατείχε “πιθανότατα” οπλοπολυβόλο στο Λόντοντέρι και “ίσως έκανε χρήση”, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έκθεσης, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.
 
“Η δικαστική δίωξη δεν είναι προς το συμφέρον κανενός: των οικογενειών, του πληθυσμού της Βόρειας Ιρλανδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου. Το τραγικό αυτό κεφάλαιο πρέπει πλέον να κλείσει”, γράφει η Daily Telegraph.
 
Ο πρώην αρχηγός του στρατού ξηράς Ρίτσαρντ Ντάνατ θεωρεί επίσης ότι “πρέπει να προχωρήσουμε και να μην κοιτάμε πίσω από τον ώμο μας”.
 
“Δεν θα πετύχουμε τίποτε, εάν προσαγάγουμε τους στρατιώτες ενώπιον ενός δικαστηρίου 38 χρόνια μετά”, γράφει η Sun. ” Αδειάσαμε τις φυλακές από δολοφόνους του IRA , ως αντίτιμο για την συμφιλίωση, μετά τη συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής το 1998. “Πώς θα μπορούσαμε να φυλακίσουμε στρατιώτες, αφού απελευθερώσαμε δολοφόνους του IRA;”, γράφει το βρετανικό ταμπλόιντ.
 
Οι Times θεωρούν ότι η ειρηνευτική συμφωνία του 1998 έγινε εφικτή χάρη “σε ηθικούς συμβιβασμούς που όλες οι πλευρές όφειλαν να κάνουν με το παρελθόν χάρις ενός καλύτερου αύριο…Στο ίδιο πνεύμα, οι αρχές δεν πρέπει να προχωρήσουν σε δικαστική δίωξη”.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε