Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

4 εκατομμύρια άστεγοι από τις πλημμύρες στο Πακιστάν

Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν μείνει άστεγοι από τις καταστροφικές πλημμύρες στο Πακιστάν αυξήθηκε σε πάνω από 4 εκατομμύρια, ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη ο ΟΗΕ.

Περίπου 4,6 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι στο Πακιστάν, λόγω των πλημμυρών ανακοίνωσε την Πέμπτη ο ΟΗΕ, καλώντας για μια ακόμα φορά τη διεθνή κοινότητα να δράσει.
Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούσαν προηγουμένως ότι περίπου 2 εκατ. άνθρωποι είχαν χάσει τα σπίτια τους από τις χειρότερες πλημμύρες στην ιστορία του Πακιστάν, οι οποίες άρχισαν πριν τρεις εβδομάδες.
 
“Κατά αδρές εκτιμήσεις, πάνω από 4 εκατ. άνθρωποι σε Σιντχ και Πουντζάμπ δεν έχουν στέγη πάνω από τα κεφάλια τους”, δήλωσε ο Μαουρίτσιο Τζιουλιάνο, αναφερόμενος στις δύο επαρχίες στο νότιο και στο κεντρικό Πακιστάν που επλήγησαν περισσότερο από τις πλημμύρες. “Αποφασίσαμε λοιπόν να αυξήσουμε από τα 2 στα 6 εκατομμύρια τον αριθμό των ανθρώπων που θα μπορέσουν να λάβουν σκηνές και πλαστικά καταλύματα”, πρόσθεσε ο Τζουλιάνο. “Η κατάσταση προκαλεί μεγάλη ανησυχία”, πρόσθεσε.
 
Μέχρι στιγμής περίπου ένα εκατομμύριο πλημμυροπαθείς έχουν λάβει αυτό το υλικό και ο ΟΗΕ κάνει έκκληση στους διεθνείς δωρητές να συνεχίσουν την κινητοποίηση ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες και των υπολοίπων.
 
Η Unicef ανακοίνωσε στο μεταξύ ότι θα χρειαστεί τριπλάσιο ποσό για να προσφέρει βοήθεια στα θύματα των πλημμυρών. “Εκτιμούμε τώρα ότι χρειαζόμαστε τουλάχιστον 141 εκατομμύρια δολάρια (109 εκατομμύρια ευρώ) για να βοηθήσουμε τόσους ανθρώπους όσους επιθυμούμε”, δήλωσε ο διευθυντής της Unicef για τη νότια Ασία Ντάνιελ Τουλ.

Η Σαουδική Αραβία από τη μεριά της δήλωσε σήμερα ότι πρόσφερε 106,7 εκατομμύρια δολάρια στο Πακιστάν, ενώ έχει ήδη στείλει 21 αεροπλάνα που μεταφέρουν βοήθεια στη χώρα. Την ίδια ώρα δημοσίευμα των Financial Times εμφανίζει στην Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης έτοιμη να προσφέρει άμεσα δάνειο 2 δισ. δολαρίων.

 
Ο γενικός διευθυντής της τράπεζας για την περιοχή της κεντρικής και δυτικής Ασίας, Χουάν Μιράντα, φέρεται να δήλωσε ότι η ADB θα δημιουργήσει επίσης έναν ειδικό λογαριασμό για να διοχετεύσει κεφάλαια από δωρητές.
 
Ο Μιράντα θα συναντηθεί τον πρόεδρο του Πακιστάν Άσιφ Άλι Ζαρντάρι την Παρασκευή για να συζητήσουν τους όρους του δανείου, που αναμένεται να είναι ιδιαίτερα ευνοϊκοί.
 
Ο πρεσβευτής του Πακιστάν στη Βρετανία Ουατζίντ Σαμσούλ Χασάν δήλωσε χθες Τετάρτη ότι το κόστος της ανοικοδόμησης ενδέχεται να φθάσει τα 15 δισ δολάρια.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε