Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Ιστορία του Χιπ Χοπ – 44η επέτειος από τη γέννησή του

Ιστορία του Χιπ Χοπ

Ιστορία του Χιπ Χοπ με Google Doodle. Η 44η επέτειος από τη γέννηση του χιπ χοπ τιμάται σήμερα από την Google με doodle. Δείτε την ιστορία της και τι διαφορές έχει από την ραπ μουσική.

Διαβάστε όσα πρέπει να γνωρίζετε για την Ιστορία του Χιπ Χοπ. Σήμερα είναι η 44η επέτειος από τη γέννηση του χιπ χοπ. Η Google με ένα doodle τιμά το ξεκίνημα και την ιστορία της χιπ χοπ μουσικής, ενός είδους που ήταν κάτι παραπάνω από ένα κίνημα υποκουλτούρας

44η επέτειος από τη γέννηση του χιπ χοπ – Η Ιστορία του Χιπ Χοπ

Το χιπ χοπ είναι ένα κίνημα υποκουλτούρας που σχηματίστηκε στις αρχές του 1970 από την αφροαμερικάνικη και πουερτορικανή νεολαία του νότιου Μπρονξ της Νέας Υόρκης. Έγινε ευρύτερα γνωστό στα τέλη της δεκαετίας του 1980, ενώ στη δεκαετία του 2000 έγινε το πιο δημοφιλές είδος μουσική στον κόσμο. Χαρακτηρίζεται από τέσσερις ξεχωριστές εκδηλώσεις κουλτούρας: μουσική rap (λεκτικά), Djing (ακουστικά), b-boying (σωματικά) και γκράφιτι (οπτικά). 

Ο πατέρας του hip-hop θεωρείται ο Kool Herc ο οποίος στις 11 Αυγούστου του 1973 «γέννησε» την χιπ χοπ μουσική. Εκείνη την μέρα ήταν υπεύθυνος για τη διασκέδαση ενός σχολικού πάρτυ. Με 2 πικ παρήγαγε ήχους που ενθάρρυναν τον κόσμο να χορέψει αλλά και να αυτοσχεδιάσει. Ύστερα, οι Mcs πρόσθεσαν ρίμες και έκαναν αυτό που ονομάζουμε σήμερα χιπ χοπ μουσική.

Ποια είναι όμως η διαφορά της χιπ χοπ μουσικής από την ραπ μουσική;

To ραπ πρόκειται για είδος που δίνει έμφαση στους στίχους (ιαμβικό δεκαπεντασύλλαβο μέτρο, το ίδιο ακριβώς με τις μαντινάδες) και στο περιεχόμενο αυτών και η μουσική συνήθως είναι συνοδευτική και δευτερεύουσας μέριμνας. Οι στίχοι, αυτοσχέδιοι στην καθημερινή έκφραση αλλά επεξεργασμένοι στις παραγωγές, δεν τραγουδιούνται, αλλά απαγγέλλονται με ιδιαίτερο, ρυθμικό τρόπο, ενώ η μουσική δανείζεται στοιχεία από τη soul, τη τζαζ όσο και από άλλα ποικίλα μουσικά ρεύματα.

Οι στίχοι, οι οποίοι έχουν μεγάλη έκταση και ποσότητα, εκφράζουν κατά κανόνα καθημερινά βιώματα και εμπειρίες. Ενώ σε τραγούδια ορισμένων καλλιτεχνών αποκτούν πολιτική προέκταση κυριότατα ανατρεπτική, ρηξικέλευθη όσο και καυστική, αφού πηγή της μουσικής αυτής είναι τα γκέτο των περιθωριοποιημένων μαύρων των Ηνωμένων Πολιτειών. Εδώ δεν απουσιάζει επίσης η λυρικότητα και η ποιητική πνοή από ορισμένους καλλιτέχνες και συγκροτήματα.

Σε αυτό λοιπόν το είδος της μουσικής μπορεί κάποιος να “τραγουδήσει” χωρίς μουσική, α καπέλα. Από την άλλη μεριά, στο χιπ χοπ δεν γίνεται αυτό, αφού το είδος αυτό βασίζεται στον τραγουδιστή που ακολουθεί ένα beat. Πολλοί μάλιστα λένε ότι rap σημαίνει Rhythmic American Poetry.

Το doodle, η 44η επέτειος από τη γέννηση του χιπ χοπ και η Ιστορία του Χιπ Χοπ, εδώ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις