Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

45 δισ. δολάρια η “χειραψία” Ζιντάο και Ομπάμα

REUTERS
Το τεράστιο πακέτο που έριξε ο Χου Ζιντάο εξομαλύνει- μέχρι νεωτέρας- τις σχέσεις της χώρας του με τις ΗΠΑ. Τι είπαν οι δύο ηγέτες και τι συμφώνησαν.
Με ένα «χρυσό» πακέτο κινεζικών αγορών, ύψους 45 δισεκατομμυρίων δολαρίων, οι ηγέτες της Κίνας και των ΗΠΑ επιχείρησαν χθες να διασκεδάσουν τις ανησυχίες για περαιτέρω επιδείνωση των σινοαμερικανικών σχέσεων, λόγω των αγεφύρωτων διαφορών σε ευρύ πλήθος διμερών ζητημάτων, τόσο στην οικονομική όσο και στην εξωτερική πολιτική.
 
«Οι χώρες μας έχουν πάρα πολλά να κερδίσουν ή να χάσουν από την επιτυχία του άλλου (…) Ακόμη και αν ανταγωνίζονται η μία την άλλη σε κάποιους τομείς, μπορούμε να συνεργαστούμε σε άλλους. Ας αδράξουμε όλες αυτές τις δυνατότητες» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπαράκ Ομπάμα, κατά τη μεγαλοπρεπή υποδοχή του ομολόγου του Χου Ζιντάο στον Λευκό Οίκο.
 
Στη συνέχεια βέβαια ο αμερικανός ηγέτης αναφέρθηκε- ακροθιγώς είναι η αλήθεια- στο «καυτό» ζήτημα της παραβίασης των ανθρώπινων δικαιωμάτων από το Πεκίνο: «Η Ιστορία έχει δείξει πως οι κοινωνίες είναι πιο αρμονικές, τα έθνη ευημερούν περισσότερο και ο κόσμος είναι πιο δίκαιος, όταν τηρούνται τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις όλων των εθνών και όλων των ανθρώπων» υποστήριξε.
 
Ο κινέζος ηγέτης από τη μεριά του φάνηκε πιο μετριοπαθής, υπερτονίζοντας την ανάγκη για ισοτιμία και «αμοιβαία εμπιστοσύνη και σεβασμό» μεταξύ των δύο μεγάλων δυνάμεων, και ξεκαθαρίζοντας πως η χώρα του δεν πρόκειται να δεχτεί καμία πίεση όσον αφορά τη νομισματική πολιτική ή άλλα «εσωτερικά της θέματα», όπως τα αποκάλεσε. «Η Κίνα και οι ΗΠΑ πρέπει να σεβαστούν τις επιλογές η μία της άλλης όσον αφορά τους τρόπους ανάπτυξης, αλλά και τα εκατέρωθεν βασικά συμφέροντα» τόνισε.
 
Ο κ. Χου γνωρίζει άλλωστε καλά πως τον περιμένουν δύο δύσκολες μέρες στην Ουάσιγκτον, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές του επιφυλάσσουν «θερμή υποδοχή», τόσο για το θέμα του υποτιμημένου γουάν όσο και για την κινεζική στήριξη προς τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν, αλλά και το Θιβέτ.
 
Οσον αφορά τώρα τις μεγάλες εμπορικές συμφωνίες, ο κινέζος ηγέτης «χρύσωσε το χάπι», αγοράζοντας αμερικανικά προϊόντα συνολικής αξίας 45 δισ. δολαρίων. Στο «πακέτο» που συμφωνήθηκε σε ανώτατο επίπεδο περιλαμβάνονται και μαζικές αγορές, όπως τα πολυσυζητημένα 200 αεροσκάφη της Βoeing, ένα «mega deal» συνολικής αξίας 19 δισ. δολαρίων. Θα υπάρξουν όμως και μεγάλες επενδύσεις του Πεκίνου προς όφελος άλλων ισχυρών αμερικανικών επιχειρήσεων, όπως η General Εlectric (που θα πουλήσει στους Κινέζους την τεχνογνωσία της για λιγότερη ρυπογόνο παραγωγή ενέργειας από τον άνθρακα, αξίας 2,5 δισ. δολαρίων), η Ηoneywell και η Νavistar.
 
Η απόφαση του κ. Χου έχει φυσικά και πολιτικό υπόβαθρο, αφού το… τσεκ των 45 δισ. δολαρίων θα αποτελέσει «φιλί της ζωής» για μια ολόκληρη σειρά επιχειρηματικών κλάδων. Οπως άλλωστε ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, το deal θα «υποστηρίξει» (διάβαζε: διασώσει) περίπου 235.000 αμερικανικές θέσεις εργασίας!
 
Οπως σχολιάζουν πολιτικοί παρατηρητές, η «απλοχεριά» του κινέζου προέδρου, σε συνδυασμό με ορισμένες άλλες υποχωρήσεις (όπως για παράδειγμα στο ζήτημα της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων, με το Πεκίνο να υπόσχεται να αστυνομεύσει επιτέλους την εκτεταμένη βιομηχανία πειρατικών DVD και προγραμμάτων λογισμικού), στοχεύει στον προσεταιρισμό ισχυρών επιχειρηματικών συμφερόντων των ΗΠΑ ώστε να εκτονωθεί η πίεση για τη νομισματική πολιτική της χώρας του και τη συνεχιζόμενη στρατηγική τεχνητής υποτίμησης.

Επίσημο δείπνο προς τιμήν του Κινέζου προέδρου Χού Ζιντάο, παρέθεσε το βράδυ ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, στο Λευκό Οίκο.

 Ο Χού έφθασε στο γεύμα με λιμουζίνα, ντυμένος με μαύρο κοστούμι, ενώ τον υποδέχθηκαν ο Αμερικανός πρόεδρος και η Μισέλ Ομπάμα, που φορούσε ένα κοκκινόμαυρο μακρύ, ριχτό, αμάνικο φόρεμα.

Οι τρεις τους περπάτησαν μέσα από άγημα πεζοναυτών που κρατούσαν τις σημαίες των δύο κρατών. Είναι χαρακτηριστικό της σημασίας, που αποδίδεται στην επίσκεψη, ότι το επίσημο δείπνο αποτελεί την κορυφαία τιμή για έναν ξένο ηγέτη, που επισκέπτεται τις ΗΠΑ, ενώ είναι μόλις το τρίτο που παραθέτει ο πρόεδρος Ομπάμα μέχρι τώρα και το πρώτο σε Κινέζο ηγέτη, εδώ καί 13 χρόνια.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε