Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

450.000 απεργοί παρέλυσαν τη Γαλλία

ΦΩΤΟ REUTERS

Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα κατέβηκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν κατά της αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης που προωθεί η κυβέρνηση Σαρκοζί.

Στο Παρίσι διαδήλωσαν περισσότεροι από 270 χιλιάδες, σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, αλλά σύμφωνα με την αστυνομία ο αριθμός αυτός δεν ξεπέρασε τους 80 χιλιάδες. Διχογνωμία και όσο αφορά στη συμμετοχή στις διαδηλώσεις ανά την επικράτεια. Οι μεν συνδικαλιστές υποστηρίζουν ότι μετείχαν 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι, οι αρχές εκτίμησα ότι δεν ξεπέρασαν τις 450 χιλιάδες.

Μεταξύ των μεταρρυθμίσεων στο συνταξιοδοτικό σύστημα της Γαλλίας που προωθεί το Μέγαρο των Ηλυσίων είναι και η αύξηση τον ορίων ηλικίας, από 60 σε 62 μέχρι το 2018 προκειμένου, όπως εκτιμά, να εξοικονομήσει 70 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τα συνδικάτα αντιτίθενται στην αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και για αυτό και την Τρίτη, ημέρα γενικής απεργίας, ολόκληρη η Γαλλία παρέλυσε. Εκτιμάται ότι 450.000 άνθρωποι μετείχαν στις διαδηλώσεις κατά των αλλαγών στο ασφαλιστικό.

Τα τρένα έμειναν ακινητοποιημένα στους σταθμούς, τα αεροπλάνα δεν πέταξαν, ενώ κλειστά έμειναν και τα σχολεία. Οι συνδικαλιστές κάλεσαν την κυβέρνηση να μην κλείσει τα μάτια στη μεγαλύτερη απεργιακή κινητοποίηση των τελευταίων ετών.

Τα προβλήματα στις συγκοινωνίες έκαναν την εμφάνισή τους από το βράδυ της Δευτέρας. Οι γραμμές Intercity και ο προαστιακός στο Παρίσι (RATP) διακόπηκαν από τις 9 το βράδυ της Δευτέρας. Ωστόσο, τα δρομολόγια του Eurostar (που ενώνει το Παρίσι με το Λονδίνο) γίνονται κανονικά όπως και άλλες διεθνείς γραμμές.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε