Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

48ωρη απεργία στο BBC

REUTERS
Σε 48ωρη απεργία έχουν κατέβει από τα μεσάνυχτα οι δημοσιογράφοι του BBC κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης.

Χιλιάδες δημοσιογράφοι του βρετανικού BBC πραγματοποιούν από σήμερα 48ωρη απεργία, διαμαρτυρόμενοι για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση που προωθεί η διοίκηση της δημόσιας βρετανικής ραδιοτηλεόρασης.
 
Η απεργία, η οποία προκηρύχθηκε από τα περίπου 4.000 μέλη της Εθνικής Ένωσης Δημοσιογράφων (NUJ) της Βρετανίας, ξεκίνησε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή τοπική ώρα (02:00 ώρα Ελλάδας) και αναμένεται να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα, καθώς πολλές από τις ειδησεογραφικές ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές ματαιώθηκαν ή περιορίστηκαν.
 
Απεργιακά πανό θα αναρτηθούν στα γραφεία του BBC σε όλη τη χώρα, ενώ έχει προκηρυχθεί και δεύτερη απεργία για τις 15 και 16 Νοεμβρίου.
 
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της διεύθυνσης του BBC και των δημοσιογράφων ναυάγησαν τον Οκτώβριο, όταν το 70% των μελών της NUJ (που αντιστοιχεί περίπου στο ένα τρίτο των εργαζομένων στο BBC) τάχθηκε κατά της τελικής πρότασης της διεύθυνσης, η οποία ωστόσο είχε γίνει αποδεκτή από τις υπόλοιπες ενώσεις των εργαζομένων, όπως για παράδειγμα την Bectu που εκπροσωπεί κυρίως τεχνικούς και παραγωγούς.
 
Στόχος της μεταρρύθμισης είναι να μειωθεί το έλλειμμα του ταμείου συντάξεων του BBC, το οποίο σήμερα ανέρχεται σε περίπου 1,5 δισεκατομμύριο λίρες (1,7 δισεκατομμύρια ευρώ). Οι δύο βασικότερες αλλαγές αφορούν αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από το 60ο στο 65ο έτος της ηλικίας και αύξηση κατά 1% των μισθολογικών κρατήσεων υπέρ του συνταξιοδοτικού ταμείου.
 
“Τα μέλη της NUJ που εργάζονται στο BBC δεν σταμάτησαν να χαρακτηρίζουν κλοπή τις προτάσεις για τις συντάξεις”, υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Τζέρεμι Ντίαρ, “αυτό δεν έχει αλλάξει. Το BBC δεν μας αφήνει πλέον άλλη επιλογή στα μέλη μας από το να περάσουν στη δράση προκειμένου να υπερασπιστούν τις συντάξεις τους”.
 
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΒΒC Μαρκ Τόμσον, η πρόταση που έγινε στους δημοσιογράφους “είναι δίκαιη”. Η κινητοποίηση των δημοσιογράφων “μπορεί να καταφέρει να εμποδίσει τη μετάδοση ορισμένων εκπομπών ή να μειώσει την ποιότητά τους, αλλά οι απεργίες δεν πρόκειται να μειώσουν το έλλειμμα του συνταξιοδοτικού ταμείου, ούτε να εξαφανίσουν την ανάγκη ριζικής μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος”, κατέληξε ο Τόμσον.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε