Τρίτη, 16 Απρ.
19oC Αθήνα

4η μέρα καίγεται παρθένο δάσος στη Βενεζουέλα

Το όρος Αβίλα καίγεται...ΦΩΤΟ REUTERS
Το όρος Αβίλα καίγεται...ΦΩΤΟ REUTERS
Μεγάλης έκτασης πυρκαγιά συνέχιζε να κατακαίει εκτάσεις στο όρος Άβιλα, πάνω από την πρωτεύουσα της Βενεζουέλας, Καράκας, για τέταρτη ημέρα….

 

απειλώντας χιλιάδες άγρια ζώα και πουλιά στο εθνικό πάρκο και στέλνοντας σύννεφα καπνού πάνω από τμήματα της πόλης.
 
Τουλάχιστον 200 πυροσβέστες, αστυνομικοί και εθελοντές έδιναν μάχη με τις φλόγες, οι οποίες ενισχύονταν από τους δυνατούς ανέμους και τη ζέστη που προκαλεί η ξηρασία.
 
Από το Σαββατοκύριακο, η πυρκαγιά έχει αποτεφρώσει σχεδόν 120 εκτάρια κατάφυτων πλαγιών του όρους Άβιλα, όπου ζουν 120 είδη θηλαστικών και 500 είδη πτηνών.
 
Ο διευθυντής της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας της Βενεζουέλας Λουίς Δίας Κουρμπέλο δήλωσε ότι οι πυροσβέστες νόμιζαν χθες ότι επιτέλους έθεσαν τη φωτιά υπό έλεγχο.
 
“Αλλά στην διάρκεια της ημέρας, με τη ζέστη και το αεράκι, κάθε σημείο που ακόμα δεν έχει σβήσει τελείως μπορεί να αναζωπυρώσει την πυρκαγιά–και αυτό έγινε χθες”, είπε.
 
Η Βενεζουέλα πλήττεται από παρατεταμένη ξηρασία, που συνέβαλε να μειωθεί δραματικά το επίπεδο του νερού στα υδροηλεκτρικά φράγματα και προκάλεσε τη χειρότερη κρίση των τελευταίων ετών όσον αφορά την ηλεκτροδότηση.
 
Ο Δίας Κουρμπέλο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η πυρκαγιά να οφείλεται σε εμπρησμό. “Ήταν παράξενο ότι άρχισε πάνω από τη ζώνη πυρασφάλειας και σε δυο σημεία ταυτόχρονα”, σημείωσε.
 
Το όρος Άβιλα (2.765 μ.) υψώνεται πάνω από το Καράκας, χωρίζει την πόλη από την Καραϊβική στο νότο κι αποτελεί το πιο γνωστό σύμβολο της πόλης. Στο όρος υπάρχουν 90.000 εκτάρια τροπικού δάσους που έχουν κηρυχθεί εθνικός δρυμός.
 
Ο πρόεδρος Ούγκο Τσάβες είχε μετονομάσει το εθνικό πάρκο σε “Waraira Repano”, χρησιμοποιώντας την ιθαγένικη ονομασία του βουνού, το 2007.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε