Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

5,5 δισ. ευρώ παίρνουμε την Τρίτη απο το ΔΝΤ

5,5 δισ. ευρώ παίρνουμε την Τρίτη απο το ΔΝΤ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενέκρινε το δάνειο, ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ, για την Ελλάδα.

Από το “πακέτο” βοηθείας τα πρώτα 5,5 δισ. ευρώ θα δοθούν την ερχόμενη Τρίτη και τις επόμενες ημέρες οι Βρυξέλλες θα δώσουν 14,5 δισ. ευρώ. Το επιτόκιο έκλεισε στο 3,09% Η επόμενη εκταμίευση θα γίνει τον Αύγουστο και η τελευταία τον Απρίλιο του 2013.

Για το 2010 ο συνολικός δανεισμός από το ΔΝΤ θα ανέλθει σε 10 δισεκατομμύρια και θα συνδυασθεί με 30 δισ. από ευρωπαϊκές χώρες. 

Ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ κ. Στρος-Καν σημείωσε ότι το πρόγραμμα αν και δύσκολο, είναι αξιόπιστο, και φιλόδοξο, και έχει σχεδιαστεί από την ελληνική κυβέρνηση λαμβάνοντας υπόψη τη διάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης. Με την έγκριση του δανείου, συνεχίζει η ανακοίνωση, το ΔΝΤ απέδειξε από την πλευρά του τη δέσμευσή του να κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει την Ελλάδα και τον λαό της.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το MEGA η απόφαση ήταν ομόφωνη, αν και κατα τη διάρκεια της συνεδρίασης ο αντιπρόσωπος της Κίνας εξέφρασε παράπονα για το ποσό αλλα και αμφιβολίες για το κατα πόσο η Ελλάδα θα μπορέσει να αποπληρώσει το δάνειο. Ο έλληνας αντιπρόσωπος του απάντησε λέγοντας οτι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να ξεπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της. 

Την ίδια απάντηση έδωσε ο έλληνας αντιπρόσωπος τους ομιλητές της συνεδρίασης που επεσήμαναν οτι η Ελλάδα έχει την επιλογή του να πετύχει όπως η Βραζιλία ή να αποτύχει όπως η Αργεντινή.  Ο αντιπρόσωπος της Ελλάδας Π. Ρουμελιώτης τους διαβεβαίωσε οτι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να πετύχει.

Στο μεταξύ, ανώτατος αξιωματούχος του οικονομικού οργανισμού δήλωσε ότι, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Πορτογαλία και την Ισπανία, εν μέσω των ανησυχιών που εκφράζονται στις αγορές ότι οι δύο χώρες ενδέχεται να χρειαστούν οικονομική βοήθεια.

   

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε