Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

5 νεκροί στον “βαθύ νότο” από επίθεση ενόπλων

Ταϊλάνδη: πέντε νεκροί στο λεγόμενο “βαθύ νότο” από επίθεση ενόπλων που φορούσαν στολές αστυνομικών.
 

Άγνωστοι, που οι αρχές θεωρούν ότι είναι αυτονομιστές αντάρτες, ενδεδυμένοι στολές αστυνομικών, άνοιξαν πυρ και σκότωσαν πέντε ανθρώπους στον εξεγερμένο μουσουλμανικό “βαθύ νότο” της Ταϊλάνδης, ανακοίνωσε η αστυνομία σήμερα Τετάρτη.
 
Οι δράστες μετέβησαν με όχημα σε σημείο όπου αγρότες πωλούσαν φρούτα, το βράδυ της Τρίτης, κι άνοιξαν πυρ στο πλήθος με αυτόματα, δήλωσε ο συνταγματάρχης Αμνουάι Ντι στην πόλη Σαϊμπούρι, στην επαρχία Πατάνι, όπου σημειώθηκε η επίθεση.
 
Πέντε άνθρωποι εξέπνευσαν επιτόπου είτε ενώ διακομίζονταν σε νοσοκομείο και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους ένα αγόρι επτά ετών και ένα κορίτσι δέκα ετών, πρόσθεσε.
 
“Οι εξτρεμιστές θέλουν να καταστρέψουν την τοπική οικονομία και να δημιουργήσουν δυσπιστία”, είπε ο συνταγματάρχης.
 
“Αυτή η επίθεση θορύβησε τους αγρότες διότι είναι η εποχή της συγκομιδής του λονγκάν”, συνέχισε, αναφερόμενος σε ένα τοπικό φρούτο που είναι ιδιαίτερα δημοφιλές.
 
Στο μεταξύ, στην περιοχή Μουάνγκ στην ίδια επαρχία, βόμβα που πυροδοτήθηκε με τηλεχειρισμό τραυμάτισε ένα στρατιώτη, δήλωσε ο ταγματάρχης Ναρούτσα Σουανλάπα.
 
Πάνω από 4.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο λεγόμενο βαθύ νότο της Ταϊλάνδης –που συναποτελούν οι επαρχίες Ναρατιβάτ, Πατάνι και Γιάλα–, από τον Ιανουάριο του 2004, όταν αυτονομιστές επιτέθηκαν σε οπλαποθήκη του στρατού, σκότωσαν 4 στρατιώτες και απέσπασαν 300 όπλα.
 
Οι αντάρτες είναι μια άμορφη ομάδα μουσουλμάνων αυτονομιστών που μάχονται για την δημιουργία ενός χωριστού κράτους στην περιοχή. Οι 2 εκατ. κάτοικοι του φτωχού νότου είναι κατά το 80% μουσουλμάνοι και κατακρίνουν την αδιαφορία της κεντρικής κυβέρνησης του βουδιστικού βασιλείου.
 
Οι εκπαιδευτικοί, οι δημόσιοι λειτουργοί και οι άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας είναι οι βασικοί στόχοι των ομάδων των ανταρτών, ωστόσο οι έμποροι και οι αγρότες γίνονται επίσης στόχοι.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε